Революция в шофьорските изпити: Навигаторът заменя субективната оценка

От днес, 4 септември, при практическите  изпити за шофьорска книжка, кандидатите ще получават маршрут по електронен начин, с цел премахване на субективния фактор при оценката. Продължителността на изпита е 25 минути, но при обективни обстоятелства маршрутът може да бъде удължен с 10 минути, както съобщава БНР.

Тази нова система се нарича “Навигатор” и автоматично определя маршрута на случаен принцип, изключвайки възможността за предпочитани лесни или трудни маршрути за различни кандидати. Това посочи изпълнителния директор на Автомобилна администрация, г-н Борислав Муеров.

Съгласно г-н Муеров, електронната система включва всички изисквания, предвидени в законодателството. Той допълни, че само обективни фактори, като временно пренасочване на движението поради ремонт или пътнотранспортно произшествие, могат да променят предварително зададения маршрут.

Изпитът все пак продължава 25 минути, но при ситуации, в които маршрутът бъде променен, може да се удължи с още 10 минути. 

Внедряването на електронната система бе отлагано няколко пъти. “Официално причини за това не са съобщавани. Знае се, че системата не се одобрява от инструктори, които не правят инвестиции, не плащат данъци, осигуровки и заплати”, сподели Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Според него, дори при наличието на електронна система все още може да има субективни фактори, като например съобщаването на посоката на движение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми