,

Главния секретар на МВР реши да подаде отставка въпреки указа на президента

Главният секретар на МВР Петър Тодоров реши да се оттегли от своя пост. се случи само след няколко часа, когато стана очевидно, че президентът Румен Радев го защитава и е официално отхвърлил искането на вътрешния министър да го освободи от позицията.

В изявление пред медиите, Тодоров заяви: “Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР”. Преди дни той обясняваше, че ще остане на поста си, ако няма указ за освобождаването му и отказваше да даде оставка.

По-рано бе обявено, че Радев отказва официално да смени Тодоров, като той изпрати официален документ с тази информация. Самият вътрешен министър Калин Стоянов, който стои зад идеята за премахването на Тодоров, потвърди, че все още няма официален отговор от президента. “Ще продължим да работим трудно с главния секретар на МВР”, коментира президентския указ пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Радев изпълни очакванията и не подкрепи смяната на Тодоров, след като преди седмица изрази убеждението си, че мотивите за това са чисто политически. Това съвпадна с вълната от уволнения във вътрешното министерство. 

Един ден преди публичната позиция на президента, Калин Стоянов заяви, че главният секретар носи отговорност за изостаналата координация и контрол над дейностите в МВР, което директно се свързва със загубата на шест полицейски служители, изпълняващи служебните си задължения в изключително кратки срокове. Той утвърждава, че липсата на контрол и подходящи реакции допринесоха за нарастването на убийствата с особено жесток характер.
“Надявам се, че президентът ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаването на главния секретар”, сподели тогава Стоянов.

Румен Радев заяви, че искането за премахване на главния секретар на МВР се вписва в контекста на записа от партийното събрание на “Продължаваме промяната” през май тази година. Той посочи, че уволненията в системата за сигурност бяха обосновани с целта “да имаме нашето МВР за местните избори”.

Във вторник премиерът Николай Денков изрази загрижеността си за двувластието в МВР и неговото въздействие върху функционирането му. Той предложи преразглеждане на структурата на службите за сигурност, за да се гарантира по-добър контрол и координация. В същото време Денков подчерта, че ако беше на мястото на Тодоров, би подал оставка при настоящото положение.

Процесът на назначаване и освобождаване на главния секретар на МВР включва редица стъпки, които зависят от министъра на вътрешните работи, Министерския съвет и президента. На практика обаче без одобрение от президента няма възможност за смяна. Тодоров обяви, че няма да напусне поста си, докато не получи указ от Радев за освобождаването си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *