Редица банкове повишават таксите за обслужване на налични пари

В България се наблюдава въвеждане на по-високи такси от редица банки за работа с пари в брой. Тези такси се отнасят към теглене на пари от банкомати в чужбина, теглене на пари от офисите на банките, както и за обработка на документи и издаване на удостоверения, съобщава econ.bg.

От 28 август Пощенска банка ще повиши таксите за гражданите за теглене на налични пари от офис на база на разплащателни или спестовни сметки. В момента таксата за суми до 2000 лв. е 0,60% от сумата, но не по-малко от 6 лв. След влизането в сила на новите условия, тази такса ще бъде 0,70%, но не по-малко от 7 лв. За по-големи суми, таксата за предварително заявени тегления ще се увеличи от 0,60% на 0,70%, а за тегления без предварителна заявка – от 0,70% на 0,80% от общата сума, като минималната такса остава 15 лв.

В същото време, таксите за изтегляне на суми от депозити също ще се увеличат. Ако клиентът желае да изтегли пари преди изтичането на срока на депозита и не е предварително заявил това, таксата ще бъде 0,85%, но не по-малко от 16 лв. Ако е направена предварителна заявка, таксата ще бъде 0,75%, но не по-малко от 8 лв. В настоящия момент таксата за изтегляне на пари преди изтичането на срока без предварителна заявка е 0,75%, но не по-малко от 16 лв., а с предварителна заявка – 0,65%, но не по-малко от 7 лв.

Пощенска банка ще увеличи таксите и за някои видове преводи. Например, таксата за вътрешни банкови преводи между сметките на един клиент ще се промени от 4 лв. на 5 лв., а между сметките на различни клиенти – от 6 лв. на 7 лв. Банката също така въвежда нова такса за използване на дебитни карти за онлайн хазарт. Тази такса, както за залагания, така и за изтегляне на печалби чрез дебитна карта, ще бъде 0,1% от сумата, но не по-малко от 20 стотинки. Таксата за преиздаване на ПИН-код ще се увеличи от 3 лв. на 5 лв. Таксите за кандидатстване и годишно обслужване на кредитни карти Mastercard World ще се увеличат от 80 лв. на 100 лв., а за Mastercard Standard и Visa Classic – от 45 лв. на 49 лв. Пощенска банка също така въвежда нова такса за изготвяне на специфична информация от клиента. Таксата за документ на български език ще бъде 48,90 лв., а за документ на английски език – 97,79 лв.

Централна кооперативна банка (ЦКБ) също ще увеличи таксите за теглене на налични пари от офисите на банката. За суми между 100,1 лв. и 2000 лв. в момента таксата е фиксирана на 4 лв., но от 14 август ще се увеличи на 6 лв. Таксата за вътрешни банкови преводи между граждани ще се увеличи от 3,50 лв. на 4 лв. Освен това банката ще въведе комисионна за покупка или продажба на чуждестранна валута в наличност. Освен разликата между курсовете за “купуване” и “продаване”, от 17 юли банката ще взема и комисионна в размер на 0,1% от сумата.

Банка ДСК ще увеличи таксите за теглене на налични пари от банкомати в страни извън Европейското икономическо пространство (ЕИП), което включва държавите от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Това означава, че ще се заплащат по-високи такси при теглене на пари от банкомати в страни като Турция, Сърбия и САЩ. От 10 юли, таксата за граждани и фирми за теглене от банкомат в страни извън ЕИП е 5 лв. плюс 1,5% от сумата, като допълнително  има такса за превалутиране в съответната валута. Ако сметката е в евро, таксата ще бъде 2,56 евро плюс 1,5% от сумата. Това означава, че за да изтеглите сума, равна на 100 евро, ще трябва да платите малко повече от 4 евро, включително таксата за превалутиране. В момента таксата за същата услуга е по-малка от 1 евро, което означава, че увеличението е над четири пъти. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *