Рецидивисти на пътя: за пет години над 4000 шофьора поне три пъти са оставали без книжка

По времето на парламентарния контрол вътрешния министър Калин Стоянов заяви, че през последните пет години, над 4000 шофьора са били лишавани от правата си за управление на кола поне три пъти. Това беше част от отговора на въпроса от депутата Божидар Божанов от партията “Продължаваме промяната – Демократична България”. 

От речта на министъра не се разбира дали МВР предприема допълнителни мерки по отношение на тези шофьори, които са нарушили закона повече от веднъж. Законът за движението по пътищата предвижда различни сценарии, при които МВР може да отнеме шофьорската книжка на нарушителите.

Ако шофьорът изчерпа всички контролни точки или му бъде отнето правото да управлява автомобил, той трябва да предаде своята шофьорска книжка в МВР. Той може да се яви на шофьорски изпит след изтичането на период от не по-рано от шест месеца от датата, на която е предадено свидетелството за управление. Процесът по възстановяване на контролните точки не е свързан с наказание, което включва лишаване от правото да управлява моторно превозно средство.

Броят на контролните точки за нарушения се възстановява в следните случаи:

– Чрез частично увеличаване с 1/3 от максималния брой точки след успешно преминато допълнително обучение, но не повече от веднъж за срок от 1 година, при условие че шофьорът е изплатил санкциите.

– Служебно след изтичането на две години от датата на последното наказателно постановление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *