,

Разширява се ваксинационната програма за лица над 65 години срещу грипа 

Министерството на здравеопазване е осигурило финансиране за над 370 хиляди антигрипни ваксини, които ще се използват за имунизиране на лицата на възраст над 65 години през предстоящия есенно-зимен сезон. Тези ваксини ще бъдат предоставени безплатно на всички желаещи лица, като основната цел на тази програма е да намали броя на случаите на заболявания и смъртни случаи, предизвикани от сезонния грип и бактериални инфекции, според информация от БНР.

След голямото внимание, което бе обърнато към антигрипните ваксини от страна на възрастните хора през миналата зима, за тази година държавната програма цели да разшири обхвата на профилактиката срещу тези вируси. През предходната 2022 година бяха използвани над 187 хиляди дози ваксини, което покри 12.6% от количеството на хора на възраст 65 години и повече. За текущата година стремежът е да се достигне до 25% покритие, както бе споменато от представителите на министерството на здравеопазване.

Количествата ваксини се определят след преговори между Националния здравен осигурителен фонд и фирми-вносители. След пристигането им в страната, ваксините ще бъдат разпределени до здравните инспекции, откъдето личните лекари ще може да снабдяват лицата, изразяващи желание да бъдат ваксинирани.

Лицата в напреднала възраст са особено податливи на грипни инфекции. Според данни от Министерството на здравеопазване, ваксинацията може да намали риска от сериозни случаи на заболяване и усложнения с до 60%, а смъртните случаи могат да бъдат намалени с до 80%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми