,

Разкриха организирана престъпна мрежа в Испания: в спортните манипулации са замесени и български спортисти

В Испания беше разбита организирана престъпна група, която се заподозрява в манипулиране на спортни събития и използване на сателитна технология за събиране на информация за развоя на мачовете преди да бъдат обявени от букмейкърите, информира БНР.

Предполага се, че в схемата участва и българска група. Акцията беше проведена съвместно от испанската полиция и данъчната служба, а също и с участието на Европол и Интерпол.

Общо 23 заподозрени лица бяха арестувани, включително един от ръководителите на групата, който беше задържан след издаване на червена бюлетина от Интерпол за международно издирване.

Операцията стартирала е през 2020 година след откриването на подозрителни онлайн спортни залагания по международни събития по тенис на маса. След анализ на наличните данни разследващите органи установиха, че това беше престъпна мрежа, която се състояла от лица с румънски и български корени.

Членовете на престъпната група организираха фалшиви мачове извън Испания и подкупваха спортисти, основно от Румъния и България. След като се консултираха относно резултатите, членовете на тази криминална организация, базирана в Испания, провеждаха обширни онлайн залагания.

По време на разследването се откри, че групата получава информация за мачовете преди букмейкърите чрез напреднала технология, която им позволява да следят видеосигнали на живо от стадиони, терени и арени по целия свят. Това им предоставя предимство пред букмейкърите, които разчитат на по-бавни сателитни предавания за събитията.

Схемата се използвала и в азиатски и южноамерикански футболни лиги, Лигата на нациите на УЕФА, Бундеслигата, мачовете от Световното първенство в Катар през 2022 година, както и тенис турнирите на ATP и ITF.

Въпреки че групата натрупвала значителни печалби, тя успявала да се предпазва от разкриване, като използваше самоличности на трети лица и различни банкови сметки, което ѝ позволяваше да поставя залози без да буди подозрения.

Сред лицата, задържани в операцията, се откри и един търговец от голяма букмейкърска фирма, който се смята, че сътрудничил с криминалната група, като валидирал онлайн залози, направени от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *