Работниците в транспортния бранш ще протестират в столицата в четвъртък

Протестна акция ще проведе Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) под егидата на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в четвъртък, 18-ти януари. Това съобщи председателят на ФТС Александър Шопов, цитиран от БТА.

Той заяви, че засега в протеста се събират да вземат участие само членовете на ФТС, но е възможно да се предприемат общи синдикални инициативи съвместно с Конфедерацията на труда (КТ) “Подкрепа”.

Шопов напомни, че преди Коледа и Нова година бяха отправени искания към държавата и общината за увеличение на заплатите в сферата на градския транспорт, но все още няма отговор. “На 8 декември внесохме декларация до Столичната община със съответните искания, оформени в над 20 точки. Заедно с КТ “Подкрепа” входирахме до кмета на София писмо с настояване за свикване на съвета за социално сътрудничество по транспорт. Още очакваме отговор”, добави той.

Основните искания на участниците в протеста включват увеличение от 30% на заплатите в градския транспорт и подобряване на работните условия. Също така ФТС настоява за запазване на настоящия персонал и приемане на нови служители, тъй като се констатира липса на интерес от страна на потенциални кандидати поради ниските стартови заплати в София.

Според Шопов стартовата заплата за сервизен работник в Столичния електротранспорт е 1200 лв., което е значително по-ниско от средната брутна заплата за града, надхвърляща 2700 лв. 

Освен това той подчерта, че висок процент на работниците в градския транспорт по цялата страна са предпенсионна възраст, който според техни изчисления достига около 40%, и отбеляза необходимостта от нови служители при освобождаване на тези работни места. 

Напомняме, че на 18 декември миналата година КНСБ проведе протестен митинг в София с искания за по-високи възнаграждения в няколко сектора, което доведе до затваряне на движението при “Орлов мост”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *