,

Работниците на фирми с над 100 човека ще получават заплата само по банков път

Народните представители одобриха на второто четене на Закона за държавния бюджет. Според него, фирмите с над 100 служители ще бъдат задължени да извършват плащанията на заплатите чрез банков път. Това предложение бе инициирано от министърът на финансите Асен Василев. 

Важно е да се отбележи, че тази мярка ще се прилага и за ресторантьорите, без значение от броя на техния персонал. Министерството на финансите обясни, че това решение е свързано с необходимостта да се засили прозрачността в бизнеса.

Решението беше обект на спор между различните политически формации и бе отхвърлено в ресорната комисия от страни на ГЕРБ, “Възраждане” и ИТН, които подчертаваха, че решението се натоварва, а в много малки населени места няма банкомати. Обаче, след среща между лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ двата политически лагера се постигнаха на компромис и мярката бе приета. 

Асен Василев уточни, че Асоциацията на банките в България е дала уверения, че във всички пощенски клонове в страната ще бъдат поставени банкомати, като тегленето на суми до размера на минималната работна заплата от тези банкомати ще бъде безплатно. Тази стъпка бе предприета, за да се облекчи притеснението за наличието на банкомати, особено в малките населени места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *