,

Путин вдига залозите и заплашва да нахлуе в балтийските държави по “Кримския сценарий”: Как да се предотврати голяма война в Европа

През декември 2021 г., когато кремълският диктатор Путин постави ултиматум на НАТО с искане за отстъпление до границите от 1997 г., много лидери на Алианса се отнесоха скептично към демарша, считайки реториката на руския президент за празна. В резултат на това Европа се сблъсна с най-голямата война след края на Втората световна война.

Путин планираше войниците му да приключат с Украйна за кратко време и да се насочат към други държави от ЕС с победен марш. Благодарение на героизма на украинските въоръжени сили обаче сега Русия е затънала в кървава позиционна война, от която не може да намери изход. В същото време светът видя истинската сила и положението в така наречената “втора армия на света”. При сегашната ситуация неуспехът на военната инвазия в Украйна не оставя на Путин друга възможност, освен да “вдигне залозите”. В същото време най-вероятният сценарий е нахлуване на руски войски в балтийските държави по “Кримския сценарий” и в резултат на това – нов военен конфликт с европейските държави от НАТО.

Според информация, тиражирана в германските медии, по-специално в Bild, който на свой ред се позовава на източници в германското министерство на отбраната, горепосоченият вариант може да се реализира още през пролетта на 2024 г. след поредното му преизбиране на Путин като президент.

Русия реагира незабавно: официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова и прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарекоха тази информация лъжа. Подобна реакция от страна на руските представители обаче беше очаквана, тъй като РФ до последния момент официално отричаше, че е имала каквито и да е планове да завземе Крим, да окупира Донбас и да започне пълномащабна война срещу Украйна. Следователно възможността за нова световна война в Европа е почти неизбежна.

И въпреки всеобщото разбиране, че евентуална военна конфронтация между НАТО и Русия, дори и да се води с конвенционални оръжия, ще доведе до многобройни жертви и от двете страни, политиците в много европейски държави в момента се преструват, че това не ги засяга, и продължават да се забавляват с политическия популизъм, повтаряйки ужасната грешка от 2021 г. и началото на 2022 г.

Ето защо основната цел на европейските лидери на този етап трябва да бъде формирането на единодушно разбиране, че само колективното възпиране на Русия и разгромът на нейните войски в Украйна са единственият начин да се предотврати голяма война в Европа.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *