,

Путин демонстративно унижи ООН и Запада с провеждането на избори в окупираните територии на Украйна

На 10 септември 2023 г. в Руската Федерация ще се проведат избори на различни нива, включително междинни избори за депутати от Държавната дума, избори на глави на 26 региона (21 – пряко и 5 – чрез парламентарно гласуване); депутати от законодателните органи на държавната власт в 16 субекта на Русия, както и 79 общински избора за руските окупационни администрации в Донецка, Луганска, Херсонска и Запоризка области на Украйна, окупирани от руската армия.

Провеждането на избори във временно окупираните територии на Украйна е грубо нарушение на международното право, както и опит за легитимиране на окупацията на украинска територия в очите на световната общност.

Пълномащабното нахлуване на РФ в Украйна с цел нейното окупиране завърши с пълно фиаско за Путин – “тридневната” победоносна война се превърна в година и половина кървава касапница, в която руската армия даде най-големи жертви след 1945 г. и загуби огромно количество военна техника. Така наречената СВО, която всъщност е нашественическа война, развенча мита за „втората армия в света“, воюваща по шаблони от Първата световна война, и нанесе сериозни имиджови загуби на Путин: целият свят се убеди, че Русия е колос на глинени крака, асиметрично слаба, макар и голяма държава. 

Съответно Кремъл преразгледа политиката си по отношение на окупираните територии на Украйна и се стреми да ги интегрира напълно в Руската Федерация, премахвайки всички атрибути на украинщината. Това е съзнателна, целенасочена окупация на международно признатите територии на Украйна: изборите на временно окупираните територии на 10 септември ще бъдат ехо на миналогодишните референдуми и ще засилят окупационния произвол на Кремъл в международно признатите територии на Украйна.

Излишно е да споменаваме за терора и принудата, които ще съпътстват изборния процес: актовете на волеизявление на украинците, които са под руска окупация, ще стават под дулата на автоматите на руските окупатори. Приблизително както беше на 23-27 септември 2022 г., когато Путин, след като проведе незаконни референдуми, обяви 18% от територията на Украйна (части от Херсонска, Запоризка, Донецка и Луганска области) за нови региони на РФ. Тогава членовете на избирателните комисии бяха принудени да обикалят с урните къщите и апартаментите на украинците, придружени от въоръжени войници, тъй като местните жители не показаха желание да гласуват за присъединяване към РФ. 

Тази година можем да очакваме повторение на подобен сценарий, а след изборите репресиите срещу жителите на окупираните територии на Украйна ще се засилят. Принудителна мобилизация във ВС на РФ, депортиране в икономически изостанали, отдалечени региони на РФ, осиновяване на украински деца от руски семейства, заселване на руснаци в празните къщи на депортирани местни жители – това далеч не е пълният списък на предполагаемите престъпления на окупационната власт, които тя ще върши срещу украинците.

Важна цел на Кремъл на изборите е легитимирането на този процес в очите на световната общност. Затова РФ ще привлече и международни наблюдатели – подобна практика беше използвана по време на миналогодишните референдуми на временно окупираните територии на Украйна. Някои от тези наблюдатели в своите коментари повтаряха наративите на руската пропаганда, оправдавайки провеждането на референдумите. В частност така действаха сръбският гражданин Драгослав Бокан, британската гражданка Ванеса Бийли, италианските граждани Елисио Бертолази, Джанфранко Вестуто и Джанантонио Микалесин, германските граждани Томас Рьопер и Кристоф Хьорстел, френските граждани Андре-Мишел-Клод Шанклу, Еманюел Лероа и др. 

Путин иска да създаде илюзия за съгласие на Запада с руската окупация на част от територията на Украйна и по-нататъшната свобода на действие на Кремъл в посочените територии. Присъствието на европейски наблюдатели на изборите във временно окупираните територии на Украйна е срамен акт на антисолидарност не само с Украйна, но и със страните от ЕС, които подкрепят Киев и ще се превърне в своеобразно „преброяване“ на одиозните проруски общественици в Европа.

 Опасността за Запада в контекста на изборите в окупираните украински територии се състои в това, че Путин създава прецедент за промяна на границите, които се смятат за ненарушими в Европа – този факт е закрепен в Хелзинкските споразумения от 1975 година. Кремъл не просто пренебрегва нормите и принципите на международното право: той се стреми да наложи практиката на насилствена промяна на границите. Това ще доведе до поредица от войни и конфликти, които могат да дестабилизират Европа с потока от бежанци и съпътстващата го социално-икономическа криза. 

Опитът на Путин да постави под въпрос съществуващите в постсъветското пространство граници, на свой ред може да доведе до промяна на границите в Европа. Игнорирането на тази заплаха само ще я доближи до цивилизования Запад и ще го направи по-уязвим пред Русия.

Изборите във временно окупираните територии на Украйна нарушават Хартата на ООН, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те потвърждават невъзможността за провеждане на мирни преговори с РФ до пълното изтегляне на нейните войски от международно признатата територия на Украйна. Руската Федерация трябва да получи тежки санкции и да се окаже в международна изолация – това ще бъде логичен отговор на усилията на Путин да окупира суверенната територия на Украйна.


Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми