,

“Псевдоизбори”: Москва обидена на Азербайджан заради справедливата позиция на Баку

Изборите за президент на РФ през 2024 г. са съпроводени от политическа ерес и нарушаване на всички международни правни норми от страна на Кремъл, защото освен че явно ще бъдат фалшифицирани, както обикновено, Москва насилствено провежда избори във временно окупираните територии на Украйна, които само Русия е признала за част от руската държава. 

В тази връзка МВнР на Азербайджан заяви, че всички избори, провеждани на територията на Украйна, трябва да отговарят на конституцията и законодателството на тази държава. Следователно изборите, които РФ организира във временно окупираните територии на Украйна, „не могат да имат никаква юридическа сила“. 

„Тази принципна позиция на Азербайджан се основава на общоприетите норми и принципи на международното право за зачитане на правата на държавите, присъщи на техния суверенитет. Последните „избори“ в част от международно признатите територии на Украйна не отговарят на тези критерии и следователно не могат да имат правно действие, добавят от министерството.

На руското министерство на външните работи „не му хареса“ изявлението на колегите от Азербайджан за непризнаването на изборите на временно окупираните от руските войски територии на Украйна. Това заяви на брифинг на Източния икономически форум говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. „Подобни оценки… не отговарят на съюзническото ниво на отношенията между нашите страни. Затова беше извършен дипломатически демарш пред азербайджанската страна. Ние казахме всичко по този въпрос“, каза Захарова. Тя заяви, че „Баку трябва да се отнася към въпросите за териториалната цялост на нашата страна със същото уважение, което нашите партньори очакват от нас, когато става въпрос за териториалната цялост на Република Азербайджан“. 

Странно е да се чуват от страна на Москва каквито и да било думи за съюзничество, знаейки каква е цената за това и как Кремъл се отнася към своите „съюзници“. Баку, като изрази максимално резонна и правдива позиция, показа на целия свят своето отношение към всички незаконни процедури, които РФ се опитва да организира, наричайки ги „избори“.

По време на псевдоизборите във временно окупираните територии на Запорижжя два дни подред звучаха взривове в близост до „избирателните секции“ на окупаторите. Проукраински активисти умишлено повреждаха бюлетините, за да покажат отношението си към „властите“ в окупираната територия. Съпротивата съобщи още, че Русия е принуждавала местните жители в окупираните територии на Украйна да „гласуват“, в някои населени места е забранено напущането им. 

На 11 септември херсонско издание написа, че във временно окупирания Геническ се твърди, че на незаконните руски избори са гласували повече хора, отколкото живеят в града. А Центърът за национална съпротива на Украйна добави, че местните жители във временно окупираните територии на Запоризка област напълно са игнорирали участието си в псевдоизборите.

На 7 септември Юрий Соболевски, първи заместник-председател на Херсонския областен съвет, отбеляза, че окупационните власти на РФ вече са „нарисували“ 15%  избирателна активност на местното население на псевдоизборите, което още веднъж подчертава тоталната липса на подкрепа за Русия на територията на Украйна. 

Връщайки се към позицията на Баку, интересно е разсъждението, как дори след изявлението на МВнР на Азербайджан, Русия смята, че това трябва да се „изтърпи“, тъй като Баку продължава да си остава „съюзник на РФ“. „Ако се караме с всички страни, които правят подобни изявления, ще се окаже, че имаме много малко съюзници. Мисля, че всички разбират, че Русия няма нужда от подобни конфликти по време на СВО, ние просто не сме готови за последствията“, смята неназован руски политолог, което предизвиква само смях: Русия няма истински съюзнически отношения с която и да е цивилизована и антиагресивна държава, каквато е Азербайджан.

Изявлението на Баку, че изборите за президент на РФ на временно окупираните територии на Украйна нямат никаква правна стойност показва, че дори страни, които до вчера РФ наричаше „съюзници“, днес просто са „уморени“ от подобни отношения със страната агресор. Съвсем реално е в близко бъдеще да има много подобни изявления на азербайджанските власти, които Кремъл публично да осъжда, но всъщност да „преглъща“ и да продължи да нарича Баку „съюзник“ на РФ, създавайки пред руснаците представа за „значимостта на РФ на международната арена“. 

Всъщност да “дружат” с Русия са готови само държави като КНДР или Иран – държави, в които няма подкрепа за правата на гражданите, няма свобода на словото и на власт са радикални и милитаристични органи или диктатори. В крайна сметка Азербайджан даде да се разбере, че президентските избори в РФ не са легитимни, а уважението към незаконното е глупост и „миналия век“ в отношенията между страните.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *