,

Провокации по границата: “вагнеровците” не са пристигнали в Беларус в отпуск

Броят на “вагнеровците” в Беларус расте. На 27 юли мониторинговата група “Беларуски гаюн” съобщи за пристигането на 12 конвоя с най-малко 50 единици техника, което не изключва възможността за провокации на границата. Това може да е пореден опит да се внуши на европейците страх от „голяма война“, който може да има обратен ефект. 

На територията на Беларус са пристигнали вече около 5 хиляди наемници от руската частна военна компания. Те ще участват и в ученията на беларуските военни. 

На свой ред президентът на Литва Гитанас Науседа смята, че присъствието на наемниците на ЧВК “Вагнер” в Беларус е “сериозна заплаха”. „От момента, в който се появиха първите съобщения, че ЧВК „Вагнер“ може да бъде разположена в Беларус, веднага казах, че не можем да изключим такава заплаха“ – отбеляза литовският държавен глава. Науседа смята, че има “сериозна заплаха” за възможни провокации срещу Литва, Полша и Латвия. „Те са твърде изкушени да използват нашето присъствие тук, близо до границата ни, за различни провокации. Затова смятам, че заплахата е сериозна.“, каза президентът.

Евродепутатът от Литва Пятрас Ауштревичюс каза още по време на телевизионно предаване, че Западът е обезпокоен, че наемниците работят заедно с войските на Беларус. „Разбираме, че пристигането на “вагнеровците” не е посещение за рождения ден на Лукашенко. Има някакъв смисъл и някаква задача“, отбеляза той и добави, че в Литва се вземат определени решения по този въпрос. Според Аущревичюс наемниците най-вероятно ще бъдат използвани за някакви провокации, а най-вероятното място за тяхното използване ще бъде границата с Полша, където беларуските специални служби използват мигранти за провокации. 

Депутатът отбеляза, че има вероятност наемници да се смесят с мигрантите и да влязат на територията на Полша, за да организират малки диверсии, експлозии или да отвличат хора.

На 1 август, по време на военни учения в Беларус, два нисколетящи  беларуски военни хеликоптера за кратко време пресякоха въздушната граница на Полша в Беловежка област. Този акт не е пилотска грешка или инцидент, а умишлена провокация, решението за която е взето на най-високо ниво. Режимите на Лукашенко и Путин тестват реакцията на Полша и НАТО. В бъдеще трябва да очакваме увеличаване на броя и мащаба на провокациите по границата. 

Затова заместник-министърът на отбраната на Полша Войчех Скуркевич заяви, че Беларус умишлено е извършила провокация срещу „източния фланг на НАТО“. Той отбеляза, че инцидентът с хеликоптерите може да провокира сблъсък между двете страни. „Ние, разбира се, съобщихме за този инцидент в щаба на НАТО. Вчера се проведе заседание на Комисията по сигурността”, каза заместник-министърът на отбраната. Скуркевич добави, че на полските въоръжени сили са дадени всички необходими разпореждания.

Поведението на Москва и Минск свидетелства за намерението им да разширят мащаба на агресията срещу Украйна до война срещу Запада. Както обикновено, откритата агресия се предшества от “хибриден” стадий. На ЧВК “Вагнер” на територията на Беларус е отредена ролята на “хибридни войски”, за които уж нито Лукашенко, нито Путин “носят отговорност”. 

Полският премиер Моравецки каза, че стотина “вагнеровци” са били прехвърлени в района на Сувалския коридор. За реални военни действия този брой бойци не е достатъчен, но те могат да бъдат използвани за проникване на територията на Полша на нелегални мигранти от Близкия изток. „Вероятно „вагнеровците“ ще се маскират като беларуски граничари“, казва полският премиер.

Както вече стана известно, зачестяват нападенията срещу полски патрули по границата с Беларус. Руските и беларуските специални служби ескортират колони с бежанци от 30-50 души, обстрелвайки граничните патрули на поляците. Осигуряват на бежанците стълби, резачки, необходими за преминаване на границата, както и камъни и павета за нападение срещу граничарите. Сред мигрантите има граждани на Турция, Сирия, Иран и африкански държави. Групи агресивни чужденци ежедневно нападат граничарите. “Вагнеровците” са предназначени да разширят “прозореца на възможностите” чрез увеличаване на потока от бежанци към страните от ЕС. 

Опитът на Украйна трябва да научи НАТО, че на агресора трябва да се отговаря възможно най-твърдо още в началото, за да се унищожи надеждата му за безнаказаност. Правителствата на “Нова Европа” ще получат осезаем аргумент да отменят американското правило “не пипайте РФ”. Логично е да се очаква, че Полша, Литва, както и Латвия и Естония ревностно ще искат сваляне на забраната за ракетни атаки срещу Московия и ще лобират за предоставяне на ракети с голям обсег на въоръжените сили на Украйна.


Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми