Протест във Варна поради случая със 18-годишно момиче с 400 шева след насилие от мъж

На 31 юли, в морската столица Варна, ще се проведе протест под надслов “Не на насилието над жени! Варна е съпричастна”. Местоположението на демонстрацията е пред Съдебната палата на площад “Независимост”, и започването й е предвидено за 18:00 ч.

Повод за този протест е случаят със 18-годишно момиче, което страда от ужасяващи наранявания, след като беше атакувано от 26-годишен мъж от Стара Загора, с когото има връзка. Момичето е било изостричано с макетно ножче, а косата й беше избръсната, а носът – счупен. Лекарите са принудени да правят не по-малко от 400 шева на раните по цялото й тяло след нападението.

На удивление, 26-годишният мъж е бил освободен, след като неговото нападение беше класифицирано като “лека телесна повреда” от съдия Татяна Коева. Това решение предизвика голямо неодобрение и недоволство сред обществото.

Събитието във Варна е предназначено да изрази солидарност със страдащото момиче, което поради шока не може да говори. Също така, протестът има за цел да подкрепи майката на момичето, която е изправена пред трагичната ситуация и се крие от страх, вместо да обвини садиста, който е обезобразил детето й. Организаторите на протеста задават въпроса: “Как бихте се чувствали, ако беше вашата дъщеря?” Варна ясно осъжда всеки акт на насилие и иска да подчертае, че насилието над жени не може да бъде търпимо.

Тази форма на протест не ограничава своето влияние само до Варна, а се очаква да се проведат подобни акции и в други градове в страната. С обединени усилия обществото показва, че е готово да се бори срещу насилието и да защити правата на жените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми