Протест в градския транспорт на София за по-високи заплати – Синдикатът на транспортните работници изразява недоволство.

Транспортният синдикат на КНСБ обяви, че утре, четвъртък, организира протест с искане за повишаване на заплатите. Председателят на Федерацията на транспортните синдикати, Александър Шопов, заяви пред телевизия “България Он Еър”, че служителите в градския транспорт на София протестират поради недостига на водачи, въпреки въведените положителни мерки като нощни безплатни карти за деца до 14 години.

Синдикатът поставя искане за 30% увеличение на възнагражденията на работещите в градския транспорт на София от началото на 2023 г. Шопов обясни, че стартовата заплата на ватман е 1800 лева, а на шофьор на автобус – 1830 лева. Недостигът на кадри налага въведение на извънреден труд, което се доплаща. Условията на работа в градския транспорт са тежки, изисквайки радикални мерки за подобряване, които обаче зависят от приемането на бюджета за 2024 г. от общинския съвет.

Шопов не специфицира местата на протеста и блокадите, но напомни, че предишни акции са засягали Петте кьошета, Лъвов мост и Орлов мост. Въпреки това, някои медии подчертават възможността градският транспорт в София да спре в четвъртък.

От Столичната община потвърдиха, че синдикатът е подал заявление за мирен протест на 18 януари от 8 до 11 часа, който ще се проведе при обръщалото на автобусите в жк “Дружба”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *