Протест срещу назначаването на Сарафов за и.д. главен прокурор

Стотици българи излязоха вчера на протест пред Съдебната палата в София срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор.

Според организаторите на протеста “Правосъдие за всеки” с избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор се прави опит за осуетяване на съдебната реформа. Те подчертават, че Сарафов е човек от тъмното минало, носещ зависимостите и лошите практики в прокуратурата и следствието от последните десет години, известен със своята безцеремонност и конформизъм. 

От своя страна правосъдният министър Атанас Славов обяви, че няма да предлага кандидатура за главен прокурор по одобрената от пленума на Висшия съдебен съвет процедура. По време на изслушването в НС министър Славов заяви, че не е на мнение, че тази процедура ще има достатъчна степен на легитимност, и че тя отговаря на очакванията на гражданите. Той изтъкна липсата на обществено доверие към настоящия състав на ВСС, който е и с изтекъл мандат. Министърът допълни, че докато тече процес за конституционни промени, засягащи съдебната система, е редно първо да се приемат промените в основния закон и след това да се пристъпи към избор на нов състав на ВСС и на главен прокурор.
В студиото на Euronews Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи коментира, че избирането на Сарафов е протекло по законен, но не по най-почтеният начин. „Висшият съдебен съвет трябваше да избере изпълняващ функциите главен прокурор, защото не е възможно да се остави такава празнота. Друг е въпросът как стана това. Повечето специалисти, с които съм говорила – включително и магистрати – смятаме, че нещата не се случиха по най-почтения начин“.
Гяурова смята, че след като вече бившият главен прокурор Иван Гешев беше отстранен именно за уронване на престижа на съдебната власт, обществото е имало очаквания временно встъпилият в длъжност да бъде избран по начин, който не уронва този престиж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми