,

“Промени в рамковия договор: Личните лекари освободени от постоянна достъпност, пациентите ще получават помощ само в работно време”

Личните лекари ще бъдат освободени от задължението да бъдат достъпни по всяко време за пациентите си. Вече няма да е необходимо обявяване на мобилните им телефони, тъй като пациентите ще бъдат насочвани към медицински практики, с които лекарите са сключили специални договори. Ограниченията за направленията при диспансеризираните пациенти също ще бъдат отменени. Това са ключовите промени в проекта за нов национален рамков договор, постигнат след споразумение между лекарския съюз и касата, информира БНТ.

Съгласно новите разпоредби, личните лекари ще бъдат задължени да предоставят консултации на пациентите само по време на работното си време.

“Семейният лекар вече няма да трябва да обявява личен мобилен телефон, на който пациентите да го търсят по всяко време. Това ще бъде възможно за лекарите, които имат договор с друга медицинска структура, която ще поеме грижата за пациентите по време, когато личният лекар не е на разположение”, обясни д-р Костадин Сотиров от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Тази промяна е лесно осъществима в големите градове, като Пловдив, където повечето семейни лекари вече имат специални договори с дежурни практики от 2000 година насам. В по-малките населени места обаче възможностите за 24-часова медицинска помощ са по-ограничени. Затова проектът за новия рамков договор предвижда и улеснения в системата за заместване на личния лекар при отсъствие.

“Вече не е необходимо заместващият лекар да бъде специалист по общопрактикуваща медицина. Той може да бъде лекар, който работи в болница, друго медицинско заведение, спешна помощ или е специализант. Важното е да бъде квалифициран и годен да оказва необходимата помощ”, посочи д-р Сотиров.

Също така, новите промени включват и отмяната на ограниченията за направленията на диспансеризираните пациенти. Според разпоредбата за хроничните заболявания, те ще могат да получават изследвания и прегледи от специалисти в необходимия обем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми