Производството на грозде в България  спада с 25-30% през 2023 г., но цените на вината остават стабилни

През 2023 година, количеството на произведеното грозде в страната ще намалее със значителни 25-30%, според инж. Красимир Коев, който е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, предава bTV.

Той поясни, че текущата реколта на грозде представлява добър продукт. Виното е разнообразно и варира в ценови диапазони, като най-евтината бутилка може да струва 3 лева, докато най-скъпата може да достигне до 133 лева. 

Коев заяви, че не трябва да се очакват драстични увеличения в цените на виното в страната. Той посочи, че инфлацията допринася за увеличение на цените на гроздето, но това няма да се отрази на цената на виното в страната.

Инж. Коев допълни, че се осъществява внос на грозде от Румъния и Северна Македония, но количествата, внасяни от тези две държави, не са достатъчни, за да създадат изкривявания на пазара на грозде в България. В момента, няма внос на грозде от Северна Македония в страната, а вносът от Румъния е ограничен до 9 тона грозде.

“Цената на гроздето е коректна, там нямам претенции и забележки. В крайна сметка всички винпроми, които са си отгледали хубаво грозде, получават хубава цена”, сподели Коев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *