,

Прогноза за Европа: Прогнозирано начало на рецесия през 2024 г. (СNВС)

Изследванията на водещата финансова институция в Европа, HSBC, сочат, че рецесията в Европа като цяло може да започне през 2024 година. Вече се появяват някои “тревожни сигнали” в редица европейски икономики, указващи на (голяма) вероятност от влизане в рецесия. Същевременно, фискалната и паричната политика не съответстват на текущите тенденции на фондовите и дълговите пазари, според анализаторите.

Водещият стратегически аналитик на HSBC Asset Management, Джойзеф Литъл, смята, че макар че някои сектори на европейските икономики показват устойчивост на рецесия, настоящата дисбаланс се насочва към “високи рискове от рецесия”.

“Вече преживяваме нещо като лека рецесия (еврозоната влезе в рецесия)”, казва аналитикът. “И на този фон виждаме по-чести фалити на фирми.”

Според “сценария” на британската банка, рецесията в Европа като цяло “ще протече приблизително като в началото на 90-те години, като основната прогноза е за спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с около 1-2% на годишна база”, обобщава Литъл.

Той смята, че в същото време Европа показва приблизително същата икономическа динамика като САЩ. А относно САЩ, прогнозата на HSBC е, че рецесията може да започне още през четвъртото тримесечие на тази година.

Напомняме, че само преди около 20 дни стана ясно, че икономиката на еврозоната е влезла в рецесия. През първото тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната като цяло спадна с 0,1% на годишна база, според данните на европейската статистическа служба Eurostat. Това беше предшествано от същото свиване на БВП с 0,1% през четвъртото тримесечие на 2022 г. Две последователни тримесечия на свиване на БВП показват навлизане в рецесия – в случая “лека”, поради засега съвсем слабото свиване на БВП.

“Принос” за спада на БВП в еврозоната през първото тримесечие на 2023 г. има най-вече значителният спад на този показател в Ирландия – с 4,6%. За същия период, икономиката на Литва се сви с 2,1%, на Нидерландия – с 0,7%. Икономиката на Германия, която е най-голямата в Европа и четвърта в света, също влезе в рецесия, като БВП спадна с 0,3% за първото тримесечие. (СNВС)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми