Приети са промени в Закона за защита от домашно насилие

Правна комисия е одобрила промени в Закона за защита от домашното насилие, които включват налагане на наказания и при интимна връзка. Законопроектът бе приет с 12 гласа “за”, без “против” и с 6 въздържали се. Вносители на законопроекта са Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Предложените промени имат за цел да разширят обхвата на наказанията за домашно насилие, включвайки не само случаите на брак или съжителство, но и тези в рамките на интимни връзки.

Въпреки това, има определени контроверзии около дефиницията на “интимна връзка”. Гроздан Караджов изрази мнение, че сегашното определение може да създаде затруднения и не е достатъчно ясно.

Представители на БСП подчертаха, че ако дефиницията на “интимна връзка” остане както е в момента, може да се наложат тълкувания с различни интерпретации, което би затруднило прилагането на закона. 

От ВКС споделят това мнение и считат, че дефиницията трябва да бъде коригирана, защото някои нейни аспекти не са ясни. Те подчертават, че без конкретен механизъм, дефиницията не би могла да функционира ефективно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *