Президентът Румен Радев освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на България

Съгласно свой указ, базиран на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията, президентът Румен Радев днес освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България.

На понеделник, с гласовете на 16 “за” и 4 “против”, Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи главния прокурор Иван Гешев от длъжността.

Гешев беше премахнат от длъжността след продължителна процедура, като искането за неговото предсрочно отстраняване беше подадено от четирима члена на прокурорската колегия – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Причината за освобождаването му беше изявлението, което Гешев направи по време на пресконференция на 15 май, в което той нарече българските политици “политически боклук”. Това изявление, според подателите на искането, нанесло вреда на престижа на съдебната власт. След промените в Закона за съдебната власт, освобождаването на главния прокурор става с гласовете на 13 членове на ВСС.

Предложението беше изпратено незабавно на президента, като мотивите бяха придружени с аргументите, изразени от членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Иван Гешев пое длъжността на 18 декември 2019 година. Преди това той беше заместник-главен прокурор на Върховната касационна прокуратура, административен ръководител на Специализираната прокуратура, прокурор в Софийска градска прокуратура с ранг “Прокурор при ВКП и ВАП”. Той също работи в Софийска районна прокуратура, Столична следствена служба, следовател в Столична следствена служба и помощник-следовател в 05 РПУ-СДВР-МВР, оперативен работник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *