През нощта руските ракети уничтожиха в Одеса православен храм, няколко архитектурни забележителности и жилищни сгради

Според съобщения от украинските власти, Спасо-Преображенската катедрала в Одеса, която е най-големият православен храм в града и има исторически връзки с Русия, пострада от тежка ракетна атака от руснаците. Църковни представители заявиха, че около половината от покрива на храма е съборен, а снимки и видео материали показват значителните разрухи както отвътре, така и отвън на сградата.

“Разрушенията са колосални… половината катедралата е без покрив”, споделя архидякон Андрий Палчук в интервю за обществената медия “Суспилне”.

Градската администрация съобщава за значителни щети по Касперовската икона на Божията майка – покровителка на Одеса, която е свързана със съхранението на града при блокадата от британския флот по време на Кримската война (1853 – 1856 г.).

Освен това, в резултат на нощното руско нападение в Одеса са разрушени шест жилищни сгради, повредени са два архитектурни паметника, а прозорците и фасадите на много сгради в историческия център на града са изпочупени. Да припомним, не толкова давно центърът на града попадна в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. 

Това е една от многото ракетни атаки, извършени от руските въоръжени сили по града през последната седмица. За съжаление, атаката причини загуба на поне един човек и ранени на поне 19 души.

Според Оперативното командване “Юг” срещу Одеса са използвани пет вида ракети, сред които са “Калибр”, “Оникс”, Х-22, “Искандер-К” и балистичния “Искандер-М”. Повечето от 19 запустените снаряди бяха унищожени от украинската противовъздушна отбрана.

От своята страна, Москва в лицето на Игор Конашенков заяви, че с високоточни оръжия са били ударени обекти, които представлявали заплаха за Русия и били подготвени за “терористични актове” с използването на “безекипажни катери” (морски дронове). Той ци нично добави, че всичките цели, планирани за удар, са били успешно унищожени.

За справка: Спасо-Преображенската катедрала, която е част от Украинската православна църква – Московска патриаршия, има дълга история. Тя беше изградена през 1795 г., след което беше затворена и разрушена по време на съветския период. През началото на 21-ви век беше възстановена на предходното си място, а през 2010 г. беше осветена от руския патриарх Кирил.

Това е вторият по големина християнски храм в Украйна, въпреки че голяма част от украинците са придружени към създадената преди няколко години Православна църква на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *