През август поскъпва закупуването на стаж за пенсиониране: успейте да си го придобите сега

Pariteni.bg напомня, че хората, които нямат достатъчно стаж за пенсия, могат да си купят такъв по-евтино до края на юли. В момента, минималният осигурителен доход е 710 лв., а стаж за един месец, който недостига, струва 140,58 лв., което е 19,8% от тази сума. Годишният стаж излиза на 1686,96 лв., а за пълните 5 години, които съгласно закона могат да бъдат закупени, се заплащат 8434,8 лв.

От 1 август минималният осигурителен доход ще се увеличи до 780 лв., което означава и поскъпване на стажа за пенсия. След тази дата, за един месец трябва да се заплатят 154,44 лв., като увеличението ще бъде с 13,86 лв. Годишният стаж ще струва 1853,28 лв., а за пълните 5 години –  9266,40 лв.

Полученият по такъв начин стаж може да бъде приложен само за трета категория осигуряващи, а онези, които желаят да се пенсионират предварително, няма как да използват тази опция. 

Освен това, хората могат да закупят години стаж за периода на своето обучение във висше учебно заведение, независимо от формата на обучение – редовно, вечерно или задочно.

Важно е да се отбележи, че няма как се закупи стаж за период, който надвишава продължителността на обучението за придобитата във ВУЗ специалност. Висшистите, които продължават да следват и придобиват научни степени, също могат да закупят стаж за времето на своята докторантура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми