През август – над 1000 ареста: МВР се противопоставя на наркотиците и нелегалната имиграция

Над хиляда лица са били арестувани през август поради престъпления свързани с наркотици и нелегална имиграция, според доклад на междуведомствена комисия, включваща представители от прокуратурата и МВР, който беше представен близо месец след създаването ѝ. Целта на тази специализирана структура е да се справи с разпространението на наркотични вещества и да се противопостави на нелегалната имиграция. Също така тя ще представя редовни месечни доклади на ръководството на МВР за своите дейности. 

Според статистиката, само през последния месец са били задържани 612 души за трафик на наркотици и 406 души за нелегално преминаване на граници. В рамките на проведените акции са били открити и 21 лаборатории, които са били използвани за производство на наркотични вещества. Според официални данни са започнати 479 досъдебни производства по този повод.

“Разкрита бе високотехнологична лаборатория за производство на синтетични наркотици (метамфетамин), сподели заместник-шефът на ГДБОП, старши комисар Димитър Кангалджиев. Той допълни, че тази лаборатория е била способна да произведе около една тонна прекурсори, използвани за синтеза на наркотика, който след това се е търгувал както на вътрешния, така и на международния пазар, с цени над 10 000 евро за килограм.

По отношение на борбата с нелегалната имиграция са проведени над 502 специализирани полицейски операции, в резултат на които са задържани около 3700 нелегални мигранти, предимно от Афганистан, Сирия, Мароко и Пакистан.

В отговор на въпрос от News.bg, представител на комисията заяви: “От годините работим добре с колегите, това ще продължи.” 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми