Преодоляване на проблема: Варненският плаж вече не се замърсява с мокри кърпички

Изчистването на варненския плаж от мокри кърпички, които се задържаха след всяко проливно дъждовно време и изливане на отпадни води в морето, бе успешно решен.

Този напредък бе потвърден от главния инспектор на Регионалната инспекция по околната среда и водите, Ерджан Себайтин, според информация на кореспондент на Moreto.net.

Съгласно неговите думи, в бъдеще не би следвало да възникват подобни екологични проблеми, тъй като въпросът с източника на отпадъците бе успешно решен.

“Съобщенията за замърсяване на морето с мокри кърпички се регистрираха от 2019 година. През настоящата година настояхме за извършване на по-решителни проверки. Проведохме инспекции съвместно с представители на ВиК и Пристанище.

Резултатите отчетоха категорично, че заведенията в пристанищната зона, които започнаха да функционират преди 5 – 6 години, изливали отпадни води директно в дъждовния колектор, като всичко това стигало директно до Черно море. В момента такива практики са прекратени, и всички отпадъци се свързват с битовата канализация. Успешно се справихме с този предизвикателство. Въпреки това, отговорните лица ще бъдат определени.

Прехвърлянето на отпадъците в колектора бе напълно незаконно и стана без знанието на Община Варна, която има законова отговорност за канализационната инфраструктура”, поясни директорът на РИОСВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *