,

Премиерът на България се срещна с президентката на Молдова и с премиерът на Румъния в Атина: до какво стигнаха

На среща между премиера Николай Денков и президента на Република Молдова Мая Санду в Атина беше обсъдено по-активно участие на България в живота на общността на българските жители в Тараклия. Планира се засилване на инициативите за изучаване на българския език и култура, както и за съвместни образователни проекти между молдовски и български университети, според информацията от пресцентъра на Министерския съвет.

През този процес България има намерение да помогне на Молдова да намали руското влияние сред молдовците с български корени. Президентката Санду изтъкна, че Русия се намесва във вътрешните работи на Молдова, като дори купува гласове на изборите чрез криминални групи, които контролира. Това тревожи молдовското правителство, което проявява загрижеността и за ситуацията в Украйна. В допълнение, Мая Санду подчерта, че Молдова активно се ангажира с процеса на интеграция в Европейския съюз (ЕС) и се стреми да придобие статут на кандидатка за членство.

Денков изрази подкрепа за политиката на молдовския кабинет и на ЕС като цяло и предложи съвместни проекти с румънски, софийски и Великотърновски университети, както и с Русенския университет в областта на технологиите, ИТ и хуманитарните дисциплини. Тези инициативи се очаква да осигурят европейско образование и перспективи за младите хора в Тараклия.

Съвместните действия на България и Румъния за приемането им в Шенгенското пространство бяха разгледани в Атина между Николай Денков и румънския премиер Йон-Марчел Чолаку. Нашият премиер представи два ключови доводи на България в полза на членството в Шенген. Той отбеляза, че отстраняването на границите между България и Гърция, както и между България и Румъния, би осигурило допълнителни ресурси за по-ефективна охрана на външната граница на Европейския съюз – специално тази между България и Турция. Денков подчерта, че също така това би довело до премахване на задръстванията от автомобилите на граничните пунктове между държавите-членки на ЕС, което би имало значителен положителен ефект върху намаляването на въглеродните емисии.

В контекста на срещата бе обсъдени и намерения за изграждане на нов мост над река Дунав, установяване на фериботна линия между Русе и Гюргево и ускоряване на реализацията на проекта Fast Danube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми