,

Представителите на Европейската прокуратура задържаха кметът на Генерал Тошево заради обвинения за възможни измами със субсидии

Днес е бил арестуван  кметът на Генерал Тошево, Валентин Димитров (член на БСП), по искане на Европейската прокуратура в София. Това беше потвърдено от Независимата прокуратура на Европейския съюз. Задържането се осъществи в рамките на разследване за измама със субсидии, свързана с проект за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища.

Освен това, съобщението разкрива, че днес са били извършени претърсвания в общината и в офисите на държавни служители, които се подозират в участие в разследваните престъпления. Планира се и допитване на няколко свидетели и заподозрени лица.

Става въпрос за безвъзмездна помощ, получена от общината във връзка с проект за повишаване на енергийната ефективност на жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз. Реализацията на проекта е била възложена на частен изпълнител. 

Съгласно предоставените доказателства, държавните служители, включително кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, са предоставили невярна информация относно напредъка на строителните работи, които не са били завършени в предвидения срок. Фактите датират от периода между 2017 и 2019 година, съобщават от офиса на Независимата европейска прокуратура.

“Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентните български съдилища”, се подчертава в съобщението.

За справка: Европейската прокуратура е независимият орган на Европейския съюз, отговарящ за разследване, преследване и съдебно преследване на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми