Председател на НЗОК все още не е избран: депутатите провалиха гласуването

Днес на извънередното заседание народните представители не успяха да изберат управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това стана, след като Иванка Динева, издигната от ГЕРБ и смятана за фаворитка за поста, оттегли кандидатурата си по лични причини няколко часа преди гласуването. 

Така единственият кандидат остана д-р Жени Стайкова, номинирана от БСП. Въпреки че нито една политическа сила нямаше възражения срещу личността и компетентността на д-р Стайкова, тя не получи подкрепа.

За нейната кандидатура се обявиха 59 депутати от БСП и “Възраждане”, “против” и “въздържали се” гласуваха депутатите ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. 

Това означава, че пазарлъци за поста продължават. Става дума за високи залози, тъй като НЗОК разпределя годишно над 7 млрд. лв. здравни вноски, а в здравния сектор са големи и многобройни разходи. 

Според Mediapool се водят преговори за нов кандидат – д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница за детски болести ” Проф. Иван Митев”, който има шансове да го подкрепи и ГЕРБ, и ПП ДБГ. 

До определянето на нов управител НЗОК ще остане под ръководството на подуправителката на НЗОК Йорданка Пенкова, която има наложена глоба за конфликт на интереси.

Между другото мандатът на председателя на Здравната каса изтича на 13 юли. Предишният парламент освободи Петко Салчев по предложение и с гласовете на ГЕРБ, “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Български възход”. По такъв начин депутатите подкрепиха Българския лекарски съюз, който имаше конфликт със Салчев относно разпределянето на парите за болниците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *