Предложения за промени в Закона за здравето: Забрана за пушене на наргилета и други изделия в закрити обществени места.

Предложението на ПП-ДБ е забрана за тютюнопушене в закрити обществени места да обхване всички видове изделия за пушене, включително различни от тютюневите, както и наргилетата. Предложените промени в Закона за здравето включват и увеличаване на санкциите за нарушения на забраната. Обектите, които повторно нарушат забраната, ще бъдат заплашени със затваряне за определен срок.

За да се гарантира спазването на забраната, държавните здравни инспектори от регионалните здравни инспекции ще бъдат подпомогнати от контролни органи на областните дирекции по безопасност на храните, полицейски органи и лица, определени от кметовете на общините.

Промените се предлагат в контекста на настоящата практика, която разрешава пушенето на бездимни цигари на закрито. Софийският районен съд постанови, че това е законно, като се опира на факта, че само тютюнопушенето е забранено на закрито на обществени места, а не употребата на тютюн като цяло. Предложената промяна в закона има за цел да премахне тази “вратичка” и да забрани употребата на всички видове тютюневи изделия и свързани с тях изделия за пушене, различни от тютюневи изделия, както и наргилета, които не съдържат тютюн.

Забраната за тютюнопушене в закрити обществени места се подкрепя от данни на Световната здравна организация, които показват, че България е на пето място от 42 страни по пушене на наргиле сред 11-13 годишните и на второ място по пушене на наргиле сред 15-годишните. Употребата на наргиле създава риск за здравето поради вдишването на токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари. Горенето на въглищата при наргилетата увеличава вредите за здравето, включително увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми