Празничен уикенд в София: Ретро трамвай и автобуси отбелязват 123-годишнината на градския транспорт.

Ретро трамвай и автобуси ще се задвижат през уикенда в София, по случай честването на 123-ата годишнина на градския транспорт в столицата, съобщава пресцентъра на Столичната община.

На 13 и 14 януари се отбелязват 123 години от пускането на първата трамвайна мотриса и началото на обществения транспорт в столицата. Специално избрани маршрути ще бъдат обслужвани от ретро трамвай и два ретро автобуса от типовете “Икарус” и “Мерцедес”.

Инициативата има за цел популяризирането на градския транспорт и неговата история. Събитието е организирано от Столичната община в партньорство с общинските транспортни дружества “Столичен електротранспорт”, “Столичен автотранспорт” и Сдружение “Градски транспорт и инфраструктура”.

Старинният трамвай ще се движи от 12:00 ч. до 14:00 ч. по маршрута пл. “Възраждане” – пл. “Журналист”, с тръгване от площад Възраждане на всеки кръгъл час.

Ретро “Икарус” и “Мерцедес” ще обслужват два маршрута, с начална и крайна спирка пл. “Св. Александър Невски”. Движението ще се осъществява от 12:00 ч. до 17:00 ч., с тръгване на всяка линия на кръгъл час.

Съвременният градски транспорт в София, който продължава да се развива и модернизира, включва 530 автобуса на 98 линии, 134 трамвайни композиции по 15 линии, 90 тролейбуса, включително 121 нови електробуса с нулеви емисии. София разполага също с 52 км метро и 47 станции, където ежедневно над 50 метровлака превозват над 370 000 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми