,

Посолството на Украйна отдаде почит на генерала Иван Колев по случай 106-годишнина от неговата загибел

На 29 юли, Посланичката на Украйна Олеся Илашчук заедно с украинските дипломати почетоха паметта на генерал Иван Колев, както съобщи посолството в социалните медии.

Заедно те посетиха паметната церемония по случай 106-годишнина от смъртта на този великия герой, организирана в София от Никола Григоров – издател на поредицата “Сите българе заедно” и Атлантическия съвет на България, с активното съдействие на Министерството на отбраната. 

Генерал-лейтенант Иван Колев се превърна в источник на гордост за украинците с български произход, благодарение на своя принос за развитието на българската конница и армия. Неговият подвиг продължава да живее в родното му село Бановка, разположено в южната част на Украйна в Одеската област. Родната му къща все още е запазена и стои като свидетел на неговата изключителна личност.

На 18 септември 2010 година, в центъра на село Бановка беше открит бюст-паметник на генерал Колев, който се остава дълготраен символ на признателност и възхищение от страна на местното население и всички украинци и досега.

Родната къща на ген. Иван Колев в с. Бановка, снимка: Посольство України в Болгарії

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *