,

Politico: Зеленски “размаза” Радев заради доставките на оръжия за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски “размаза“ българския си колега Румен Радев в ожесточен телевизионен разговор в София, в който “извади и двата пищова“ срещу съпротивата му за доставки на оръжия на Украйна, коментират в европейската редакция на изданието Politico.

“Смутеният български президент, видимо изненадан от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат стаята в Президентския дворец, където се проведе срещата“, се отбелязва в статията.

Зеленски посети България преди всичко, за да се срещне с “пронатовския и проевропейския кабинет на премиера Николай Денков“, който подкрепи износа на оръжия за Украйна и също така проучва начини за продажба на ядрено оборудване.

“Срещата с Радев, бивш командир на Военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и двусмислен към НАТО, премина дори по-зле от очакваното. Събрани от двете страни на дълга дървена маса, облечената в цвят каки украинска делегация седеше с каменни лица, от време на време правейки гримаси и водейки си бележки, срещу екипа на Радев, докато българският президент обясняваше, че “няма военно решение“ и че “все повече и повече оръжия няма да го решат“, е описанието на Politico за хода на разговорите в София.

Зеленски даде отговора си с премерено презрение, продължават от редакцията, като привеждат и думите на украинския президент към Радев. “Не дай Боже да Ви сполети някаква трагедия и да сте на мое място. И ако хората със споделени ценности не помогнат, какво ще направите? Ще кажете: Путин, моля те, заграби българската територия?

“Не, Вие, като истински президент съм сигурен, че не бихте допуснали компромис с вашата независимост. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но много ми се иска да ме разберете правилно”, отбеляза той с – според Poltico – “бодлива ирония, докато уплашеният Радев се криеше в бележника пред него“.

Зеленски разкритикува Радев за това, че до голяма степен описва нахлуването на Москва като “конфликт“, а не като война, и за неясните твърдения, че войната се разпространява и “разширява своя пространствен размер“.

Категорично отхвърляйки предложението на Радев за дипломатическо решение, Зеленски подчерта, че Кремъл е започнал “война на унищожение срещу украинците, а не срещу други страни“ и заяви, че решението на правителството на София – в противоречие с Радев – да доставя оръжия е “правилно“.

“Искам също да Ви кажа, че каквито и боеприпаси да има вашата армия, те няма да са достатъчни, за да се биете с Руската федерация. Нямате лоша армия, хората ви са добри, но това няма да е достатъчно, за да се биете срещу 160 милиона души. Ето защо е добре да се дадат [оръжия], за да можем [ние] да се защитим [себе си] и войната да не дойде при Вас“, подчерта още Зеленски.

“Украйна и НАТО трябва да имат общи ценности. Не може да бъде иначе“, добави Зеленски. “Не можете да подкрепяте Русия и да поддържате балансираща позиция, защото Русия иска да унищожи НАТО, иска да унищожи Европа и Европейския съюз; това са нейните цели. Разбирате  ли ме?”

Накрая Радев подсказа, че има предложение, но помоли телевизионните камери да се отдалечат, преди да продължи, пише Politico.

Източник: Информацийна агенция “Фокус”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми