,

Подкрепани от Kaufland, инициативата “Книги за смет” ще се проведе в градовете Пловдив, Бургас и София

Най-голямата национална екологична инициатива, съчетаваща рециклирането и четенето – “Книги за смет”, започва своето есенно издание в Бургас на 9-ти септември. Следващата спирка ще бъде в Пловдив на 10-ти септември, а кампанията ще завърши в София на 1-ви октомври.

Желаещите да се включат в “Книги за смет” в Бургас могат да го направят пред хипермаркет Kaufland, намиращ се на улица “Янко Комитов” 8, и пред Пантеона. В Пловдив инициативата ще се проведе на две места – пред Kaufland на “Пещерско шосе” 36 и пред Военния клуб в града. Финалът на тазгодишното издание на “Книги за смет” ще бъде в София на 1-ви октомври, където събирането на пластмасови отпадъци ще се извършва на паркинга на Kaufland на бул. “Ген. Тотлебен” 36. Всички събрани пластмаси ще бъдат рециклирани от “ЕКОПАК България”, дългогодишен партньор на инициативата.

Да припомним, през април и май тази година събитията в рамките на инициативата започнаха на паркинга на хипермаркети Kaufland в градовете Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. Само в първия етап бяха събрани над 5 тона пластмаса.

Според правилата на “Книги за смет”, всеки, който предаде килограм годна за рециклиране пластмаса, получава книга по свой избор. Организаторите насърчават участниците да носят пластмасовите отпадъци, които са празни, почистени и сгънати, за да заемат по-малко място. Важно е да се обърне внимание, че сред отпадъците, които няма да бъдат приети, са блистери от лекарства, туби от масла и домакински електроуреди. 

Kaufland България подкрепя тази кауза, работейки със съоснователите на “Книги за смет”, фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, насърчаване на рециклирането и въвеждане на по-устойчиви опаковки. Допълнителна информация за “Книги за смет” може да бъде намерена на Facebook страницата им – FB/knigizasmet.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми