Подготвя се график за поетапен преход на рафинерията на “Лукойл” към неруски петрол

Министерският съвет ще учреди експертна работна група, която ще ръководи всички необходими инициативи от страна на държавата, свързани с поетапния преход на рафинерията в Бургас към използване на неруска суровина. За тази цел ще бъде разработен конкретен график, съобщават от информационната служба на правителството.

Днес Съветът по сигурността при Министерския съвет обсъди потенциалните рискове, свързани с евентуалното предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руска суровина и петролни продукти за обработка в “Лукойл Нефтохим Бургас”. Тези рискове са анализирани и документирани от Министерството на икономиката и индустрията, заедно с Министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, както и от Държавните агенции “Национална сигурност”, “Разузнаване” и военните разузнавателни служби. Членовете на Съвета определиха конкретни мерки за ограничаване на тези рискове, които ще бъдат представени за разглеждане от Министерския съвет. Решенията по тези мерки ще бъдат обсъдени на затворена сесия.

През средата на 2022 г. Европейската комисия даде на България дерогация от европейското петролно ембарго на Русия, която е валидна до края на 2024 г. През лятната ваканция на парламента, народни представители от “ГЕРБ-СДС”, “Продължаваме Промяната – Демократична България” и Движението за права и свободи внесоха предложение за предсрочно прекратяване на тази дерогация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми