,

Планират се обществени дебати за промяна на датата на националния празник на България 

Никола Минчев, заместник-председател на Народното събрание и депутат от партията “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), обяви, че ще се проведе публичен дебат относно предложението за промяна на националния празник на България от 3 март на 24 май. Идеята беше внесена от партията ГЕРБ в 47-ото Народно събрание, но по това време бе отхвърлено от ПП. Сега инициативата е повдигната отново, но от коалицията.

По въпроса дали коалицията планира да има широк публичен дебат по темата, Минчев увери, че такъв дебат ще се проведе, както на институционално, така и на обществено ниво. 

Публичният интерес към въпроса се засили още в неделя след обявяването му. Никола Минчев също изрази своето съгласие с провеждането на национално допитване вместо референдум по темата.

“Виждам, че колегите от “Има такъв народ” са подели тази инициатива, може би ще я доведат докрай. Единственото, което ми се струва по-сложно откъм референдум, е, че има няколко дати, които биха могли да бъдат достойни да бъдат национален празник, докато в един референдум въпросите се задават с “да” и “не”,” посочи той. 

Относно критиците, че повдигането на въпроса за промяна на националния празник се прави по конюнктурни геополитически причини, включително заради войната в Украйна, Минчев отбеляза, че войната е съществувала и година преди, когато ГЕРБ предложи промяната на националния празник.

Да припомним, през 47-ото Народно събрание, когато ГЕРБ внесоха предложението да се промени националният празник чрез изменение на Кодекса на труда, това стана без достатъчно широк публичен дебат и не създаде толкова сериозен обществен отзвук, както сега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *