,

Петдесетница: Празникът на Света Троица и Раждането на Църквата.

Петдесетница, известен и като Петдесятница, Пятидесятница или Ден на Света Троица, се празнува в различни части на България. Тази година празникът се пада на 23 юни 2024 г. Петдесетница винаги се отбелязва 50 дни (неделя) след Великден. Денят преди Петдесетница е Черешова Задушница. Празникът символизира Трите Лица на Бог – Отец, Син и Свети Дух и е известен като деня на раждането на Църквата.

Според библейското предание, на 50-ия ден след Пасха, Йерусалим бил пълен с поклонници, събрани за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли с Христос. Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър, изпълнил цялата къща, а над главата на всеки от молещите се се появили пламъци, приличащи на огнени езици.

Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели. Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

Петдесетница се нарича също и Света Троица, тъй като слизането на Светия Дух преобразява не само апостолите, но и всички присъстващи, които повярвали в Христа и приели Светото кръщение. В понеделника след Петдесетница е празникът на Светия Дух.

Обичаи и Традиции на Петдесетница

На този ден къщите и църквите се украсяват с брезови клонки, цветя и трева. Този обичай идва от старозаветната църква, когато къщите и синагогите били украсявани със зеленина в памет на това как всичко цъфтяло и се раззеленявало на планината Синай, когато Мойсей получил скрижалите на закона.

На Петдесетница задължително се палят свещи в памет на мъртвите роднини. Един от обичаите на празника е свързан със събирането на всички близки на голяма трапеза с вкусна вечеря. Домакинята трябва да сложи нова покривка, което символизира новото начало и просперитета на дома.

На трапезата се слагат ястия с месо, риба, млечни продукти, плодове и компот. Друга традиция е свързана с ореховите листа, които символизират огнените пламъци или езиците над дома на апостолите. Тези листа се разпръскват в църквата преди литургията и след нея вярващите ги отнасят в дома си.

На този ден орехови листа се носят и на гробищата. След Спасовден душите на мъртвите се прибират, след като са излезли на Великден. На Петдесетница се ходи на гробището рано сутринта и се носи орехова шума, която се разстила на гробовете, за да пази сянка на покойниците. След това се отива на църква и отново се носят орехови листа. Те се разстилат по пода, вярващите коленичат върху тях и си затварят очите, вярвайки, че по този начин ще имат възможността да видят своите починали близки.

На този празник, ако човек си пожелае нещо от сърце, което не е свързано с материално и не съдържа алчност, вярва се, че желанието може да се сбъдне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми