„Пътна полиция“ с нови акции за опазване на децата и безопасно лято

„Пътна полиция“ обяви две нови акции с основната цел да опазят децата на пътя и да гарантират безопасно лято. Главният инспектор Лъчезар Близнаков от Главна дирекция „Национална полиция“ представи подробности пред медиите.

Първата акция, наречена „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“, ще се провежда от 15 юни до 31 август. Превантивни и контролни мерки ще бъдат предприети в районите на детските градини, училищата и малките населени места. Полицейските служители ще бъдат безкомпромисни към водачите, които нарушават правилата за превоз на деца. През 2022 г. пет деца са загинали, а 356 са били ранени като пътници по пътищата в страната.

Втората акция, наречена „Безопасно лято“, ще се провежда от 15 юни до 14 септември и има за цел да ограничи пътните произшествия. В дните петък и неделя между 14 и 21 часа, на основните пътни направления, изходите на големите градове и входовете на курортните комплекси, ще бъдат разположени максимален брой полицаи и технически средства. Полицейските служители ще се движат в трафика и ще следят за неправилни маневри и движение по автомагистралите. Нарушители, които проявят агресия и нетърпение, ще бъдат извеждани от трафика и подлагани на активна проверка. Водачите ще бъдат проверявани за алкохол и наркотици в близост до питейните заведения.

Главният инспектор Близнаков разкри, че са проведени срещи на най-високо ниво във връзка с пътната безопасност, с цел разработка на нови идеи и мерки за намаляване на пътните произшествия и травматизъма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *