,

Паметникът на съветската армия в София остава на място до края на тази година поради бюрократически предизвикателства

Във връзка със сложността на процедурата и времето, необходимо за завършване на проекта, областната администрация не може да установи конкретен срок за завършване на процеса през тази година. Това стана ясно от заявление пред медиите от страна на областния управител на София, Вяра Тодева.

През март тази година Столичният общински съвет реши да премести паметника и да го изложи в музей, като поиска от кмета на София да инициира този процес с държавните органи.

На 2 август Министерският съвет частично промени статута на Паметника на съветската армия в София. От обществена държавна собственост, мемориалният комплекс в Княжеската градина стана частна държавна собственост. Управлението на имота беше цялостно предоставено на областния управител на София, Вяра Тодева.

Според нея, администрацията в момента е изправена пред редица предизвикателства: “От отговора на Националната галерия става ясно, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи. Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект”.

Липсват и документи, които да уточнят точния диаметър и тегло на части от паметника. Тези документи следваше да се намират в Столичната община, но след проверка не бяха открити. Предстои процедура за тяхното възстановяване.

“Обърнато е и внимание на издадената заповед на главния архитект на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника, както и ограничаването на достъпа до обекта”, добавя районната администрация.

Със сигурност, след преодоляването на всички препятствия по отношение на преместването на монумента, предстои да се справи и с предизвикателството във връзка с общественото недоволство относно тази инициатива. След издаденото решение на правителството, политическата формация “Левицата” издигна палатков лагер пред паметника, с цел да го обезопасят. Също така, партията “Възраждане” обяви готовността си да провежда непрекъснати патрули в областта, които да предотвратят преместването на монумента. Българската социалистическа партия също нееднократно заяви, че техните привърженици ще стоят готови да защитават Паметника на съветската армия с тялата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *