Отново е обявено бедствено положение в Хасковско: пожарите в Община Ивайловград засегнаха над 5000 дка територия

На 30-ти юли 2023 г., кметът на община Ивайловград издаде Заповед №296, с която заяви за бедствено положение в цялата територия на общината. Причината е пожар, който избухнал на територията на село Свирачи. Бедственото положение влезе в сила на 30-ти юли 2023 г. от 18:00 часа.

Поради сериозната заплаха, в общината забранено е извършването на земеделска дейност и използването на земеделска и неземеделска техника в горски и земеделски райони, докато бедственото положение не бъде прекратено.

Пожарът, който възникнал в ранните часове на следобеда в неделя, се разрасна с изключителна бързина, засегнал стърнища, смесени гори, храсти и треви на землищата на село Свирачи. Високите температури и силните вятърни пориви създаваха изключително трудни условия за гасенето на пламъците, които се разрастват и обхващат землище Орешино. 

Над 100 души, включително екипи на пожарната от регионите на Ивайловград, Хасково, Свиленград, Харманли, Симеоновград, Димитровград, Крумовград, Тополовград и Смолян, както и служители от Държавното горско стопанство, МВР, общината и доброволци, се включиха в гасенето на пожара. Засегнатите райони вече достигат около 5 000 дка, включващи широколистни гори и храсти.

В светлината на сериозната заплаха за разширяване на пожара и неговото влияние върху съседните землища с труден терен и труден достъп за техническа помощ, областният управител на Хасково, Гинка Райчева, поиска помощ от “Мини Марица-изток” ЕАД и военните. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *