Открит дрон с боеприпас край Тюленово предизвика извънредно парламентско заседание и искания за отставка на министър Тагарев

Дрон с боеприпас близо до брега с рекреационна ифрастурктура

Вчера вечер близо до село Тюленово (област Добрич) беше открит дрон с подозрително устройство. Според информация от Военноморските сили, това бе минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас с размери 82 мм. 

Поради сериозното си увредено състояние, пренасянето на боеприпаса до полигон или подходящо място за обезвреждане беше невъзможно, и затова областта в радиус от 150 метра около боеприпаса беше обезопасена. Хората, които се намираха в близките сгради, са били предупредени за стриктното спазване на предписаните мерки за безопасност.

Военният министър Тодор Тагарев обяви, че специализиран екип ще проведе разследване и при необходимост ще обезвреди устройството. Инцидентът беше сигнализиран около 22:00 часа вчера, а екипът стартира операцията си в 6:10 часа сутринта. В 11:00 часа боеприпасът бе унищожен, при спазване на всички изискуеми мерки за безопасност.

Министърът на отбраната, Тодор Тагарев, коментира, че е възможно дронът да има връзка с конфликта между Русия и Украйна, но информацията за него е предварителна и неокончателна. “Не е регистриран от радиолокационни станции. Не знаем кога и как се е появил. Това са трудни цели за стандартната система за противовъздушна отбрана. Това е летателен апарат с много малка площ, лети ниско”, добави той.

Снимки на дрона бяха споделени в социалните мрежи от хотелиера Радослав Русев, който твърди, че устройството бе заседнало на скалите и светлинната индикация на него беше видима до късно в нощта. “Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, а бомбата – около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа”, каза Русев пред NOVA.

Извънредно заседание и изискване за отставка на Тагарев

Ситуацията с дрона, намиращ се в теритриалните води на България предизвика масово недоволство от депутатите. Затова днес се състоя извънредното заседание на праламентарната комисия по отбрана, свикано след искане от ДПС. 

Преди това депутатът от ДПС, Делян Пеевски, заяви, че министърът Тагарев трябва да информира народните представители за случилото се.

Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, изрази критика към Тагарев и подчерта, че в такъв случай е важно да се предоставят точни информации за произшествието и не следва да се спекулира с него. Той подчерта, че подкрепя правителството, но това не означава, че ще мълчи, ако има недоразумения.

Лидерът на БСП, Корнелия Нинова, настоя за оставката на министъра на отбраната, тъй като според нея инцидентът представлява заплаха за националната сигурност.

Депутатът от ИТН, Тошко Йорданов, също призова за оставка на Тагарев, като мотивира това с предположението, че дронът е украински.

Лидерът на “Възраждане”, Костадин Костадинов, подкрепи искането за оставка на Тагарев, отбелязвайки, че те изискват оставката му от седмици, и че инцидентът утежнява техния становищен приведен в обвинения.

От своята страна министър Тагарев на заседанието на Парламентарната комисия заяви, че причини да му искат отставката няма, тъй като армията е действала съответно предписанията. 

“Мога да кажа, че от гледна точка на реакция на МО са спазени всички протоколи. В извънработно време поддържаме реакции в рамките на 4 часа. Т.е. когато стане нещо през нощта няма как да тръгнем веднага. В този случай екипът тръгва на зазоряване, идентифицира боеприпаса, взима всеки мерки за безопасност и в 11 часа този боеприпас беше унищожен и няма основание за притеснение”, поясни военният министър.

По неговите думи, тежко да се разбере, откъде е дошъл дронът: “Паднал е във водата и течението го е извлякло към брега. Това може да се е случило преди часове или дни. До две седмица да са минали преди дронът да е паднал във водата.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми