, ,

Отказваме се от руския суров петрол в полза на доставки от Казахстан, Ирак и Тунис

България променя източника на суров петрол през първия месец на тази година: вместо Русия сега  доставките ще идват от Казахстан, Ирак и Тунис, съобщава Reuters, който се позовава на анализ на данни от LSEG и дискусии с търговци.

Въпреки ембаргото, наложено от Европейския съюз, България се възползва от изключение, позволяващо ѝ да продължи вноса на руски нефт чрез петролни танкери през 2024 г.

Румъния пък според информация от медия Digi24 е решила да ограничи износа на всички рафинирани продукти, произведени от руски суров петрол от текущия месец. Това прави практически невъзможно за единствената българска рафинерия да продължи преработването на руски суров петрол.  Освен това съседната страна планира да прекрати напълно вноса на руски петрол от март.

Напомняме, че България внася петрол за бургаската рафинерия, управлявана от руската петролна група “Лукойл”, която има капацитет от 190 000 барела на ден. През 2023 г. страната ни беше четвъртият по големина купувач на руски суров петрол чрез петролни танкери, като закупуваше над 100 000 барела на ден.

През януари обаче не се предвижда пристигане на руски петрол в бургаското пристанище. “Лукойл”, който вече не може да снабдява рафинерията си със собствен петрол Urals, се налага да използва нефт от други източници, което увеличава оперативните разходи на рафинерията. Рентабилността ѝ е засегната и от 60% данък, наложен от правителството върху печалбата на рафинерията.

Данните от LSEG, цитирани от Reuters, показват, че през януари бургаската рафинерия трябва да получи доставки от 70 000 тона суров петрол KBECO от Казахстан, 76 000 тона суров петрол Basrah Light, 50 000 тона суров петрол CPC Blend и 33 000 тона суров петрол от Тунис. Търговци отбелязват, че най-вероятният заместител на руския петрол в България е казахстанския суров петрол KBECO, който се изнася през руски пристанища и има качество, сравнимо с руския Urals. Въпреки това, те посочват, че наличието на KBECO е ограничено, а цената му е значително по-висока от тази на Urals.

Рафинерия в Бургас е проектирана за обработка на Urals и понастоящем може да работи само с нефт с концентрация на сяра над 0,5%, което е по-трудно и по-скъпо за доставка в ЕС споделят търговци.

Спадът на пазара на “кисел” нефт в Европа се дължи на липсата на налични доставки от Урал или от Кюрдистан, отбелязва търговец, цитиран от Ройтерс. Износът на нефт от района на Кюрдистан в Ирак е преустановен от пролетта на 2023 г.

Руската петролна група “Лукойл” съобщи миналата година, че ще преразгледа стратегията си относно българските си активи и може да разгледа опцията за продажба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми