Отбелязваме 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

На 18 юли България празнува 186 години от рождението на Васил Левски, който е бил  прочут революционер, идеолог и съосновател на Вътрешната революционна организация (ВРО).

Васил Иванов Кунчев, като така се казва рожденото му име, е роден през 1837 година в Карлово. Пораснал е в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Левски придобива основното си образование в Карлово, където първо посещава килийното училище, а след това преминава във взаимното училище. По-късно става послушник при своя вуйчо и работи като таксидиот.

Между 1867 и 1868 година Левски се присъединява към втората българска легия под ръководството на Георги Раковски. Обаче, той напуска легията след по-малко от година, защото тя е разпусната от сръбските власти през 1868 година.

Той основава Вътрешната революционна организация през периода 1868 –1872 години и няколко пъти обикаля България с цел да създаде мрежа от тайни комитети. Според него, освобождението на страната трябвало да започне отвътре. Както център на неговата революционна дейност той избира гр. Ловеч.

Левски настоява, че след освобождението България трябва да бъде управлявана в републиканска форма. Той защитава принципите на правовата държава и вярва, че всеки гражданин трябва да бъде равноправен в обществото, независимо от етническата му принадлежност или религия.

Заради активната си позиция Левски е хванат през зимата на 1872 година в района на Къкринското ханче. На 19 февруари 1873 година той беше обесен край София. В днешно време на същото място беше издигнат паметник в негова чест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми