,

От затвора в зет: мобилизационната вълна продължава да залива руснаците 

 „Трудно е да се нарисува картинка за успеха на “СВО”, когато няма достатъчно личен състав“ – си помислиха в Кремъл и започнаха да пренаписват законите, за да отговорят на нуждите на войната. Например, както съобщава Генералният щаб на ВСУ, в Руската Федерация продължават да мобилизират затворници. По същия начин, в съответствие със заповедта на т. нар. „МВР на ДНР“, се провеждат мероприятия по набиране в частите на вътрешните войски на лица, излежаващи присъди или задържани за престъпления с лека или средна тежест. Установено е също, че раняването по време на битка на осъдени лица не отменя присъдата им, а повдигнатите обвинения се свалят от разследваните лица едва след демобилизацията им. 

Терористите получиха задачата да засилят работата по борба с престъпността и да попълнят частите на вътрешните войски с 1000 души за сметка на заподозрени в извършване на криминални престъпления. В същото време преосвидетелстване на полицейските сътрудници – колаборанти, преминали на руска страна, ще се извършва едва след изпълнение на бойни задачи в състава на сборните батальони на вътрешните войски на т. нар. „МВР на ДНР“. 

През май Генералният щаб на ВСУ съобщи, че руските военни са съкратили почти три пъти срока за подготовка на мобилизираните затворници заради значителни загуби в жива сила. Освен това руската армия създава лагери за подготовка на затворници във временно окупираните територии. 

Но в Русия отдавна има “методичка” за водене на войни. Първата точка е „хвърляне на месо“. Затова РФ прибягва до все по-отчаяни методи на мобилизация, за да изпрати повече войници в Украйна. За това пише изданието The Economist. Според журналистите колко хора ще са необходими, зависи от успехите на украинските Сили за отбрана. Путин обаче няма друг избор, освен да продължи войната.

В материала се коментира, че в РФ създават нови телевизионни шоута, които трябва да мотивират руските мъже да се присъединят към армията. Снимат се и пропагандни клипове, които осмиват мирните професии и налагат възгледа, че мястото на мъжете е на война. 

Кремъл започна да полага основите за по-ефективна мобилизация. Досега резервистите можеха да бъдат призовавани на военна служба само след като физически получат призовката. Сега призовките вече могат да се връчват по електронен път. Освен това от датата на връчване на уведомлението на мобилизирания се забранява да напуска страната. Съобщава се обаче, че ограничаващият фактор в РФ е недостатъчният брой центрове за обучение. Още по-остро се усеща недостигът на офицери. Кремъл иска да реши този проблем, като повиши възрастта за мобилизиране до 65 години. 

В допълнение към всичко това стана известно, че Русия започна да създава нови големи подразделения за усилване на тила във войната в Украйна, но без нова мобилизационна вълна едва ли ще успее да сформира поне една армия.

Според британското разузнаване, след нахлуването си в Украйна, Русия е използвала основно мобилизирани резервисти за попълване на съществуващи формирования или в състава на пехотните полкове на териториалната отбрана. Рядко се създават големи нови формирования като общовойскови армии. Изключение прави създаденият през лятото на 2022 г. 3-ти армейски корпус, който като цяло показа слаби резултати. Както отбелязват от разузнаването, най-вероятно е Русия да разположи новосъздадените формирования като резерв в Украйна. В същото време в дългосрочен план Русия се стреми да усили своите сили срещу НАТО. 

Владимир Путин се нуждае от някакъв повод, за да обяви пълна мобилизация в Русия. В същото време Путин иска по някакъв начин да стимулира хората, за да отидат до военните комисии. В това може да му помогне (че кой друг) ЧВК “Вагнер”. Как да подтикнем руското общество към мобилизация, така че да има мотивация да воюва? За това трябва причина. Такава може да стане някаква провокация на частната военна компания на Пригожин на границата, може би дори и ответен удар на територията на Беларус.

Може би най-дивата и чисто „руска“ политика на РФ в рамките на мобилизацията е акцията „доведи приятел“. Руснак, който доведе приятел във военната комисия и го убеди да отиде на война, получава 5000 рубли. Властите в Кремъл провеждат мобилизацията по хибриден начин. Притискат руснаците, и тези които се “предадат” отиват да воюват в Украйна. Освен това в цялата страна върви активна кампания за подкупване на хора, които са готови да воюват по материални причини. 

Най-вероятно Путин се занимава с мобилизация и попълване на армията само за да не мисли за близкия край на своята “империя”. В крайна сметка тези, които тероризират другите, винаги живеят в страх.

Дмитро Колев – специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *