От Варна си тръгва и толкова чаканата от жителите на града и издателите

Варна загуби поредно културно събитие. След балетния конкурс и джаз фестивала, от Варна си тръгва и толкова чаканата от жителите на града и издателите – “Алея на книгата“. Ето и целия текст от страницата на “Издателска къща БАРД”:

Публикуваме писмото на “Асоциация българска книга“, с което се опитахме да променим решението на общината. Писмо, което засега остава неуважено.

Уважаеми г-н Портних,

Уважаеми г-н Базитов,

Уважаема г-жо Момчева,

Уважаема г-жо Йовчева,

Изминаха 13 години от първото издание на Алея на книгата’Варна, през които Асоциация “Българска книга” намери в лицето на Община Варна изключителен, надежден партньор, полагащ грижа за културното развитие на своя град. Нашето съвместно събитие, първо по рода си в България, стана традиция в морската столица и бива очаквано от всички нейни жители. Нещо повече, то “повлече крак” в София, Пловдив, Габрово, Асоциацията няма човешкия ресурс да организира изложения във всички желаещи градове.

За съжаление, през последните години Асоциацията не среща добронамерено отношение сред членовете на Експертния съвет по устройство на територията, което тази година ескалира в окончателното решение за преместване на Алеята на книгата от нейното утвърдено, традиционно място.

Ние, членовете на Асоциация “Българска книга”, бяхме запознати с решението на ЕСУТ-Варна и след задълбочено проучване на предложеното място за провеждане на изложението, считаме единодушно, че то не отговаря на нашето виждане за видимост и за мащабност на събитието. Алея на книгата не е чисто търговско изложение, то е културно събитие, което подлежи на други закономерности.

От друга страна, смятаме, че нищо не налага промяната в мястото на провеждане на събитието. Напротив. Мотивите, посочени в решението на ЕСУТ, считаме за недоказани и неподплатени с конкретни факти, както сме заявили подробно в наше писмо от 6 март т.г. Твърдението, че Алеята пречи на варненския бизнес, изказано от г-жа Десислава Борисова в разговор при г-н Коста Базитов, не отговаря на истината. Това стана видно при нашата проверка в търговските обекти на Ларгото. Управители и собственици бяха единодушни, че по време на изложението имат повишение на оборота, и застанаха зад това мнение с имената си. А твърдението, че нямаме външни тоалетни и ползваме тоалетните на околните заведения, както и че се яде по пейките и се пускат боклуци, е не само невярно, но и обидно и недопустимо за представител на такава институция.

При приемане на предложението на ЕСУТ от страна на Община Варна, Асоциация “Българска книга, изразявайки още веднъж своята благодарност за дългогодишното сътрудничество, ще бъде принудена да се оттегли от организацията на събитието “Алея на книгата”, като остава на разположение за информация, контакти и съдействие на бъдещия организатор.

Източник: Varna24.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *