,

От „Киев за три дни“ до потопени шлепове за защита: как руснаците се вкопчват в Кримския мост 

Украйна отдавна даде на Кремъл да разбере, че Кримският мост, който свързва Крим с територията на Руската Федерация, не е нищо повече от временна постройка на украинска територия, окупирана от РФ. Разглеждайки моста като важна логистична верига за въоръжените сили на РФ, ВСУ вече не веднъж го атакуваха успешно както с морски дронове, така и с взривове на самия мост. 

За да обезопаси моста, Кремъл си спомни за „проверения дядов метод“ и прибягна до тактиката на потапяне на шлепове по пътя към моста. Само, че, благодарение на сателитните снимки, стана известно, че Русия вероятно не е потопила плавателните съдове край Кримския мост, а ги е закотвила на едно място. Различни медии добавят, че може би тези баржи ще бъдат използвани като основа за бараж срещу украинските морски дронове.

По-рано в мрежата се появиха снимки на пет шлепа близо до Кримския мост между острова и Тузланската коса. Съобщава се, че те са били потопени на разстояние около 200 метра един от друг. Това място е напълно достатъчно за преминаване на морски дрон. Руснаците биха могли да опънат специални мрежи между баржите, които да попречат на подводни и надводни апарати да достигнат до моста. Но фактът, че въоръжените сили на РФ използват такава древна тактика, предполага, че това е може би най-доброто, с което РФ разполага, за да защити Кримския мост от морски дронове. „Украинците са разработили интелигентна технология, а Русия прилага 200-годишна стратегия и потапя кораби – стар отговор на нова заплаха“, коментира бившият ръководител на аналитичния център за сигурност и отбрана Royal United Services Institute (RUSI) Майкъл Кларк. 

Цялата тази история прилича на това, че някой от руските ръководители е наредил на подчинените си поне някак да защитят Кримския мост от морските дронове. Разбирайки, че е почти невъзможно да се направи това, те са измислили такова решение, за да ги оставят на мира. Честно казано, дали баржите ще са защита от надводни дронове? Е, ако дроновете “от уплах” влязат там.

В тази ситуация ВМС на Украйна съветват руските нашественици да потопят целия Черноморски флот, за да защитят незаконно построения Керченски мост. „Имайки предвид уроците на историята, можем да ги посъветваме да повторят тактиката на един от техните адмирали и направо да потопят целия Черноморски флот. Изглежда, че това ще бъде най-доброто решение и ще реши много проблеми наведнъж. Поне ще спаси живота на техния личен състав“, казаха от ВМС на Украйна. 

Знае се също, че наскоро руски военни моряци са подсилили граничната групировка около Керченския мост. Сега Керченският проток се охранява от най-малко 10 единици плавателни средства – 6 катера и 5 кораба на граничната служба. 

Кремъл знае и е наясно с цената, която ще трябва да плати пред руския народ за бъдещото унищожаване на моста от ВСУ. В крайна сметка силата, с която властите на РФ сакрализираха тази постройка и количеството пари, вложени в строителството, е просто зашеметяваща.

Например Путин лично инициира появата на Кримския мост на кориците на новия учебник по история за руските ученици. Струва си да се отбележи, че в новите учебници по история на децата ще се разказва за събитията, „предшестващи конфликта в Украйна и специалната операция“, тоест на началното ниво на развитие на личността на руския човек ще му „промиват мозъка“ за „изконните руски земи“ и други подобни. 

Връщайки се към темата за руските “удавници”, трябва да се има предвид, че това е любим навик на руснаците. Много хора знаят за паметника в Севастопол на потопените кораби от времената на Кримските войни. Последните събития показват, че времето минава, но нищо не се променя. Освен това трябва да се припомни, че когато руснаците за последно потопиха флота си, това не им помогна особено. Трябва ли да се надяват, че това ще им помогне над 200 години по-късно? Доста неблагодарно занимание.

Москва трябва да приеме факта, че деокупацията на украинските земи и води е необратима. Светът подкрепя Украйна в това, така че колкото по-скоро Кремъл каже на руснаците, че всъщност Русия не се нуждае толкова от мост към Крим, толкова по-лесно ще бъде за Путин да продължи да „промива“ главите на руснаците. Ако, разбира се, те са готови да слушат отново подобни думи.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *