От 14 септември арт галерия “Ларго” във Варна ще представи за втори път със самостоятелна изложба варненския художник Стефан Кулев

Експозицията се нарича „Брегове“ и в нея са включени 33 картини, рисувани специално за новата му изява в родния му град.

Откриването на изложбата с участието на автора е от 18:30 часа. Експозицията ще може да бъде разгледана до 3 октомври.

След миналогодишната му изложба в Ларго, наречена „Морето съвсем близо“, настоящата Стефан посвещава на бреговете. Разбира се, най-вече на морските брегове.

В картините му брегът е бял или жълто пясъчен, спокоен или стръмен, пропит от трепкаща утринна светлина или потънал в млечно-бяла призрачна мъгла, огнено жълт от искрящия златистия пясък под лъчите на палещото лятното слънце или медитативно тих и спокоен, излъчващ най-тихите и нежни багри на зеленото. Така изглеждат Бреговете на Стефан Кулев в цвят.

Творбите му, създадени в най-добрите традиции на абстрактната живопис, дават израз на силната му връзка с природата, с морето и неговите брегове, които оказват вдъхновяващо и облагородяващо влияние върху неговия вътрешния свят. Техниките, които Стефан използва, за да създаде богати и сложни тонални ефекти в своите картини, вероятно допринасят за усещането за дълбочина и интензивност, което присъства в творбите му. Но какво ни казват тези брегове, за какво ни разказват тези картини? Какво търси художникът, задълбал толкова надълбоко в една тема, че да посвети цяла изложба и всичките картини в нея само на това?

Източник:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *