Основното оръжие в ръцете на Кремъл са партиите от типа “Възраждане” в Европа

Суровата борба с проруските възгледи: на ръба на неофашизма.

Лидерът на радикалната проруска партия “Възраждане” Костадин Костадинов призова да бъдат унищожени “рупорите” на американското посолство, визирайки евроатлантическите партии в страната. Това бе съобщено в публикация на Euractiv.
Костадинов се изказа в неделя, когато приключи бунтът на частната армия на Евгений Пригожин. “Така нареченият държавен преврат в Русия приключи още преди да е започнал, предизвиквайки безпрецедентно разочарование в нашата демократична общност. Вчера с интерес гледах какво пишат и призовават рупорите на американското посолство – общо взето, профилите им бяха залети с кръв и призоваваха към война, кланета, погроми и всякакви други подобни неща”, каза Костадинов

Като цяло фокусирането върху вътрешните процеси на трансформация на властта в Руската федерация от страна на западните политици предизвиква смесени чувства: или се подкрепя незаконната почти в целия свят ЧВК “Вагнер” (която е известна с престъпленията си срещу цивилни), или се “възпяват успехите” на Кремъл в “потушаването” на военния преврат.
Костадинов радикално призова българите да направят всичко необходимо, за да унищожат политическите си опоненти.
“Сега, разбира се, те са разочаровани, но няколко часа бяха достатъчни, за да се види какви са те – свирепи античовешки мърши, които жадуват за кръв и мечтаят за войни и насилие. Затова дълг на всеки нормален гражданин е да направи всичко, което е по силите му, за да бъде унищожена тази уродлива измет – за доброто не само на България, но и на цялото човечество”, каза Костадинов.

По-рано той също така нарече проевропейските медии, които критикуват партията му, и неправителствените организации, които работят с европейско и американско финансиране, “рупори на американското посолство”.
Подобен прецедент в една съвременна цивилизована държава, която е член и на ЕС, и на НАТО, и на редица големи международни организации, би могъл да предизвика мащабен отзвук сред съюзническите държави. И всичко това на фона на правенето на паралели с неотдавнашния инцидент в Руската федерация, който абсолютно не е подходящ обект за подражание.

Във вторник българският министър-председател Николай Денков определи проруската партия “Възраждане” като неофашистка организация заради агресивното поведение на нейния лидер и поддръжници. Думите му се отъждествяват с мнението на повечето българи, които се противопоставят на всякакви паралели с руските действия.
“Неофашистката партия вилнее в Народното събрание, рекламира се в националните медии, обявена е война на европейските ценности, които са и български ценности. България губи битката за своята европейска идентичност без смела европейска медийна позиция”, каза Денков и накрая цитира българския философ професор Георги Фотев.

В последно време “Възраждане” и неговият лидер Костадин Костадинов засилват агресивната си реторика.
Протестиращи, които партията събра на протест на 21 май, вандалски разрушиха офиса на ЕС в София, а Емил Янков, депутат от “Възраждане”, обеща да изпрати политическите си опоненти в концентрационния лагер от комунистическата епоха “Белене”. Миналата седмица привърженици на партия “Възраждане” отправиха смъртни заплахи срещу опоненти пред очите на полицията в най-големия черноморски град в България – Варна.

Въпреки многобройните инциденти българската полиция все още не е предприела никакви действия срещу членове на проруската партия.
В момент, когато българското правителство одобрява нов пакет за военно-техническа помощ за Украйна, който е сравним по размер с първия пакет за помощ, действията на партии като “Възраждане” само допринасят за ответната реакция, която не играе абсолютно никаква роля за България. Борбата срещу подобни огнища на реваншизъм и неофашизъм в рамките на една модерна европейска държава трябва да бъде строга и нетърпима. Невъзможно е да се противопоставим на руския агресор, който води война с идеи, подобни на тези на Хитлер, и да допуснем подобни действия сред собственото си правителство.

Демокрацията и свободата на словото трябва да свършват там, където започват призивите за насилие и нетолерантност към собствените съграждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми