,

Окупаторите извозват “наблюдатели” от РФ на незаконните “избори” във временно окупираните украински територии

Окупационните власти водят „наблюдатели“ от Русия на псевдоизборите във временно окупираните територии на Украйна, съобщи Центърът за национална съпротива (ЦНС). Провеждането на избори от РФ във временно окупираните украински територии противоречи на нормите на международното право и на Конституцията на Украйна. 

Руските „избори“ са пълен фарс и пропагандна имитация, където резултатът и дори избирателната активност са известни предварително. Една от главните роли в това представление играят наблюдателите, които руснаците са били принудени да заведат в окупираната част на Украйна от Русия, тъй като местните отказват да участват в това шоу. 

От ЦНС обясняват, че според законодателството на РФ съществуват така наречените „обществени наблюдатели“, каквито могат да бъдат само членове на „обществената палата“ – съвещателен орган, контролиран от руския диктатор Владимир Путин, защото ръководният състав на палатата на РФ се утвърждава лично от него и от назначените от него губернатори.

Именно такива обществени наблюдатели от РФ ще наблюдават изборите в окупираните територии, защото местните , току що създадени от окупаторите палати, не са набрали достатъчно желаещи. 

Какво се знае за псевдоизборите във временно окупираните територии? На 31 август руските окупационни власти започнаха да провеждат така наречените избори за псевдо местни съвети и „законодателни органи“ във временно окупираните територии на Украйна. 

На 29 август украинските партизани унищожиха предизборния регионален щаб на Единна Русия във временно окупираната Нова Каховка. 

Също така Службата за сигурност на Украйна уцели с дронове колаборанти, които се канеха да провеждат псевдоизбори във временно окупираната част на Запоризка област. Има ранени.

Освен това Службата за сигурност идентифицира повече от 3500 колаборанти и техните руски „куратори“, участващи в организирането на незаконното гласуване във временно окупираните територии на Херсонска, Запоризка, Донецка и Луганска области. 

Представителят на Европейската комисия Петер Стано публикува изявление, осъждащо провеждането от Русия на “избори” в окупираните територии на Украйна. 

„Русия започна предсрочно гласуване на своите незаконни, така наречени избори във временно окупираните украински територии. Това е продължение на масовото нарушаване на международното право и украинския суверенитет“, написа Стано в Twitter.
„Крим, Херсон, Запорижжя, Донецк, Луганск – всичко това е Украйна! Замесените в псевдоизборите ще бъдат подведени под отговорност“, добави представителят на Европейската комисия.

С помощта на дронове Силите за отбрана на Украйна разпространиха над временно окупираните територии листовки с призив да се игнорират псевдоизборите на окупаторите, които трябва да започнат официално в избирателните секции на 8 септември. 

Междувременно комисарят на Върховната рада по правата на човека Дмитро Лубинец заяви, че сред кандидатите за представителните псевдооргани във временно окупираните територии има руски военни, които са участвали в нахлуването в Украйна и са извършили актове на насилие и убийства срещу хора.

Намерението на руските окупационни власти да проведат избори за местни „органи на властта“ във временно окупираните територии на Донецка, Луганска, Запоризка и Херсонска области на Украйна свидетелства за окончателната деградация на избирателната система на РФ. Тази система не може да се разглежда като осигуряваща прилагането на демократични норми и свободи в обществото. 

Незаконните действия на РФ по изборите във временно окупираните територии за пореден път потвърждават невъзможността за провеждане на мирни преговори за пълното изтегляне на руските войски от международно признатата територия на Украйна.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми