Около 500 декара широколистна гора гори между селата Блъсково и Чайка

Сигналът за пожара е получен в петък, но трудния терен бави загасянето на огъня, макар че всеки ден 80 служители на горски стопанства от Провадия, Попово, Шумен, Суворово, Варна, Търговище, Цонево и Омуртаг се опитват да потушат пламъците.

Готовност за включване имат и хора от ДЛС-Паламара. Помощ на горските оказват и пожарникари от Дългопол, Провадия и Долен чифлик, като от снощи РДПБЗН са осигурили и булдозер, с който се опитват да разчистят ивици, за да попречат на огъня да се прехвърли.

Директорът на ДГС – Провадия инж. Росен Русев съобщи, че няма опасност за населените места в близост до огъня. Той каза още, че пожара е низов, в широколистна гора, която постепенно ще се възстанови.

Ръководството на СИДП призовава хората да бъдат особено внимателни, защото заради сушата и високите температури пожарите бързо обхващат големи територии и могат да унищожат хиляди декари с гори. Всички, които станат свидетели на запалвания в горските територии трябва веднага да подадат сигнал на национален телефон 112.

Източник: Moreto.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *