,

Ограничения за старите автомобили в идеалния център на София от 1 декември (ВИДЕО)

Според новото решение на Столичния общински съвет, от 1 декември тази година най-старите и замърсяващи автомобили няма да бъдат позволени в идеалния център на София, известен като нискоемисионните зони. Заместник-кметът Дончо Барбалов обяви това във своя профил във Facebook. Забраната ще важи за периода от декември до февруари и наредбата може да бъде намерена на следния адрес: https://sofia.obshtini.bg/doc/5053858

Нискоемисионните зони са разделени на две части – “малък” и “голям” ринг. През зимния сезон ограничението ще се прилага само за “малкия” ринг, който включва идеалния център на града – областта между бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Ген. Скобелев”, ул. “Опълченска” и бул. “Сливница”. От 1 декември в тази зона няма да има достъп за автомобили от категория 1, които са най-замърсяващите, пояснява Барбалов.

Сайтът на Столична община вече има раздел, където гражданите могат да получат информация за ограниченията – https://www.sofia.bg/en/low-emission-zones. За удобството на софиянците, Географската информационна система (ГИС) – София предлага онлайн карта, чрез която всеки може да провери дали даден адрес попада в зоните, където е забранено движението на превозни средства с ниска екологична категория, както и кога влизат в сила съответните ограничения. Картата е в процес на тест и може да бъде открита на следния адрес: http://air.gis-sofia.bg/.
Видеото, което предоставя указания за използването й, може да прегледате тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *