Обвиненията на министъра на отбраната срещу Корнелия Нинова за прокремълска пропаганда

Министърът на отбраната, Тодор Тагарев, обвини лидера на БСП, Корнелия Нинова, в разпространение на прокремълска пропаганда. Тагарев заяви, че има и други лидери на партии, които дезинформират обществото, но спомена Нинова само по име.

Това изказване идва във връзка с дълготрайната информация, че България ще изпрати части от своята армия в Украйна. Прокремълската партия “Възраждане” също е подкрепила подобни тези.

Тагарев посочи, че в момента се провежда кампания за дезинформация срещу правителството, като една от лъжите е свързана с изпращането на войски в Украйна. Разпространителите на такава информация работят в интерес на Кремъл, според него. Тагарев посочи, че в тази пропаганда се включват и лидери на партии с представителство в парламента. Корнелия Нинова от БСП задавала въпроси дали български войски ще бъдат изпратени в Украйна и дори използвала термини като “жива сила”. Тагарев ги нарече термини от черна пропаганда.

Той допълни, че новият пакет с военна помощ, който България ще предостави на Украйна, може да е малко по-голям от предходния и включва снаряди и боеприпаси. Въпреки това, Тагарев изрази загриженост относно забавянето на подготовката на България за изграждането на необходимата инфраструктура за предстоящото пристигане на поръчаните F-16. Той не се притеснява кога ще пристигнат изтребителите, които се знае, че ще се забавят, а дали България ще бъде готова своевременно да изпълни своите задължения. Тагарев добави, че сделките, свързани с прехвърляне на българско военно оборудване към Украйна в замяна на ново оръжие или финансова компенсация, вече не са актуални. Фокусът в момента е върху предоставянето на изтребители F-16 на Киев, както и ремонта на бронетанковата техника.

Тагарев заяви, че не изключва възможността за компенсация във вид на ново оръжие или финансиране, но това ще стане само ако България предостави основни бойни платформи като самолети и танкове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми